Det du ikke vet får du vondt av

dsc_1167

Av: Kåre Birger Hagen
Leder, Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR)

Se for deg at det finnes en sykdom som rammer halvparten av oss en eller annen gang i løpet av livet. Jo eldre man blir, jo større er sjansen for at man rammes. De aller fleste av de som får sykdommen kan med relativt enkle grep leve et godt liv. Forskere vet hva som skal til, helsepersonell vet hva som skal til, men informasjonen når i liten grad ut til pasientene. Konsekvensen er at tusenvis av pasienter lider unødig.

Sånn er det for de mange tusen i befolkningen som har leddsykdommen artrose. Artrose kjennetegnes ved smerter og stivhet i leddene, og er svært vanlig å få i siste halvdel av livet. Artrose kan forekomme i alle ledd i kroppen, men er mest vanlig i hender, hofter og knær. Sykdommen svekker leddene og kan være smertefull for de som rammes. Det finnes foreløpig ingen kur mot artrose, og behandlingen har som mål å lindre symptomene.

Viktig kunnskap når ikke pasienten
Forskere og helsepersonell er enige om hva som er den beste behandlingen for pasienter med artrose. Basert på forskning er det utarbeidet retningslinjer for artrosebehandling i mange land, som alle anbefaler samme behandling. Problemet er at selv om kunnskapen er der, kommer den ikke alle pasientene til gode. På Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR) har vi gjennomført fem studier som belyser dette problemet:

  • I de tre første studiene spurte vi ulike utvalg pasienter med artrose i Norge om hvilken informasjon og behandling de hadde fått. Resultatene var stort sett sammenfallende; omtrent halvparten av pasientene får den informasjon og behandling de bør få. Ganske mange har fått informasjon og hjelp til trening og fysisk aktivitet, mens nesten ingen har fått informasjon om betydningen av å gå ned i vekt. De tre studiene finner du her, her og her.
  • En annen studie vi gjennomførte sammenliknet behandlingen pasienter med artrose mottok i fire forskjellige land, inkludert Norge. Studien viste store forskjeller fra land til land når det kom til hvilken behandling pasientene fikk.
  • Den tredje og nyeste studien, en litteraturgjennomgang av femten studier fra Europa, Amerika og Australia med over 16.000 pasienter, bekrefter også at pasienter med artrose ikke får den behandlingen de trenger.

Hvorfor er det slik?
Det er nok flere grunner til at pasientene ofte ikke får den behandlingen som er anbefalt. Det finnes ingen ”vidunder-pille” for artrose, og budskapet om å trene mer og spise mindre er ikke lett å formidle. Mange pasienter med artrose har også andre sykdommer som kan betraktes som alvorligere, f. eks. hjerte- og karsykdommer, og disse får kanskje høyere prioritet i korte konsultasjoner med helsepersonell.

I tillegg er de fleste studiene basert på pasientens egenrapportering av hva som har skjedd i møtet med helsepersonell, og det kan være at pasienten ikke husker eller forsto det som ble formidlet.

DSC_1539.jpg

God bedring med enkle grep
Til slutt er du kanskje nysgjerrig på hvilke enkle grep vi mener alle pasienter med artrose bør få råd eller informasjon om? Her kommer de viktigste tipsene som kan bidra til en bedre hverdag for denne pasientgruppen:

  • Unngå overvekt. Selv 4-5 kg redusert kroppsvekt kan gi mindre plager.
  • Tren og vær fysisk aktiv. Tren såpass hardt at pulsen øker. Bevegelse smører brusken og styrker musklene.
  • Smerter? Bruk enkle smertestillende medikamenter, som for eksempel paracetamol.
  • Søk informasjon om hvordan man best kan leve med sykdommen. Bruk kilder som revmatiker.no, nkrr.no, helsenorge.no, og aktivmedartrose.no

Vi gjør oppmerksom på at kommentarer eller e-poster som inneholder personlige opplysninger eller helseopplysninger ikke vil bli publisert eller besvart.

Én tanke om “Det du ikke vet får du vondt av”

  1. En tankevekkende artikkel om hva som skjer når kunnskap ikke når fram til pasienten. Jeg ser at behandling av artrose ikke er nevnt i programmet til den nasjonale konferansen i revmatologisk rehabilitering som arrangeres 8. og 9. mai i Haugesund. Og sånn går no dagan………..

    Liker

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: