Doktorgrad: Tren hardt – det er godt for hjertet ditt

dsc_1726

Det er sammenheng mellom økt sykdomsaktivitet og økt risiko for hjerte- og karsykdom hos pasienter med ankyloserende spondylitt. Den gode nyheten er at høyintensiv kondisjon- og styrketrening gir redusert sykdomsaktivitet og redusert risiko for hjerte- og karsykdom.

Ankyloserende spondylitt (også kalt Bekhterevs sykdom) er en inflammatorisk revmatisk sykdom som rammer ryggsøylen og bekkenledd. Fra tidligere forskning vet vi at pasienter med ankyloserende spondylitt har økt risiko for å få hjerte- og karsykdom, men vi det lite om hvilke faktorer som bidrar denne økte risikoen. I februar 2016 leverte Inger Jorid Berg sin avhandling Ankylosing spondylitis and atherosclerotic cardiovascular disease – factors in patients with ankylosing spondylitis related to risk of cardiovascular disease.
– I min avhandling fant jeg sammenheng mellom økt sykdomsaktivitet og økt risiko for hjerte- og karsykdom. Jeg fant også at høyintensiv utholdenhets- og styrketrening gir positive effekter i form av redusert sykdomsaktivitet og redusert risiko for hjerte- og karsykdom, sier Inger Jorid Berg.

Økt sykdomsaktivetet = økt risiko for hjerte- og karsykdommer
Berg kartla risiko for hjerte- og karsykdom hos en gruppe pasienter med ankyloserende spondylitt og en gruppe kontrollpersoner ved å måle stivhet i blodårer (risikomarkør for hjerte- og karsykdom). Inger Jorid Berg fant at pasientene hadde stivere blodårer enn kontrollene. Hos pasientene fant hun at økt sykdomsaktivitet var relatert til stivere blodårer som peker i retning av at økt sykdomsaktivitet er knyttet til økt risiko for hjerte- og karsykdom.

dsc_2537
Overlege og forsker, Inger Jorid Berg

I tillegg fant Berg at pasienter som hadde hatt episoder med regnbuehinnebetennelse hyppigere hadde høyt blodtrykk, kolesterolavleiringer i halspulsåren og hjerte- og karsykdom enn pasienter som ikke hadde hatt regnbuehinnebetennelse.

Trening reduserte sykdomsaktiviteten
I en randomisert kontrollert studie ble effekter av et 3-måneders treningsprogram med høyintensiv utholdenhets- og styrketrening undersøkt. Til sammen deltok 24 pasienter med ankyloserende spondylitt, 10 pasienter i treningsgruppen og 14 i kontrollgruppen.
– Vi så at pasientene i treningsgruppen fikk redusert enkelte mål for sykdomsaktivitet samt redusert stivhet i blodårer sammenlignet med kontrollgruppen. Det tyder på at denne type trening er fordelaktig både for sykdomsaktiviteten og for redusert risiko for hjerte- og karsykdom, sier Berg. Vi er nå i sluttfasen av en tilsvarende studie med ca 100 pasienter hvor vi undersøker om vi kan få bekreftet disse lovende resultatene.

Videre forteller Berg at identifikasjon av pasienter med økt risiko for hjerte- og karsykdom er viktig i forebyggende arbeid med å redusere forekomst av hjerte- og karsykdom. Resultatene fra studiene kan også ha betydning i den daglige oppfølgingen av pasienter med ankyloserende spondylitt.
– Kanskje bør man tilstrebe lav sykdomsaktivitet for å redusere risiko for hjerte- og karsykdom. Det ser også ut til at man kan anbefale mer høyintensiv utholdenhets- og styrketrening for å redusere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom, avslutter Berg.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarer eller e-poster som inneholder personlige opplysninger eller helseopplysninger ikke vil bli publisert eller besvart.

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: