Mer samarbeid skal gi bedre artrosebehandling

En nyoppstartet studie har som mål å øke samhandlingen mellom fastleger og fysioterapeuter for å øke kvaliteten på behandlingen av hofte- og kneartrose.

nic_3245

Studien har fått navnet START, eller Stavanger ARTrosestudie. Den foregår i Stavanger og ledes av seniorforsker og fysioterapeut, Nina Østerås, ved Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR). En prosjektgruppe bestående av fysioterapeuter, fastleger, brukerrepresentanter, en ortoped fra Stavanger Universitetssykehus og forskere ved NKRR har sammen planlagt START-studien.
– Prosjektideen sprang ut fra et ønske blant de privatpraktiserende fysioterapeutene og fastlegene i Stavanger kommune om at de skulle samarbeide tettere for å sikre god artrosebehandling i tråd med internasjonale anbefalinger. Det var også et ønske å styrke kunnskapen om at det er mange tiltak som skal forsøkes før personer med hofte- eller kneartrose henvises til ortoped for vurdering av proteseoperasjon, sier Nina Østerås.

dsc_1011Oppdatering, informasjon og mer samhandling
Gjennom kompetanseoppdatering, økt samhandling og ved å innføre en standard epikrisemal, som er utviklet som en del av START-studien, er målet å øke kvaliteten på behandling av hofte- og kneartrose. I tillegg skal pasienter med hofte- eller kneartrose delta på en artroseskole og få veiledet treningsoppfølging for å lære mer om sykdommen og hva de kan gjøre for å mestre hverdagen bedre.

Fastleger og privatpraktiserende fysioterapeuter skal samles til bydelsvise fellesmøter med fokus på faglig oppdateringer om behandling av kne- og hofteartrose. Her vil det blant annet bli gitt oppdatering i at hjørnesteinsbehandlingen ved artrose er pasientinformasjon, trening og vektreduksjon.

dsc_0889
Forsker og fysioterapeut, Nina Østerås

– Vi ønsker å undersøke om strategien med fellesmøter og mer strukturert artrosebehandling vil bidra til at behandlingen blir mer i tråd med internasjonale behandlingsanbefalinger. Vi skal også undersøke om fellesmøtene og innføring av epikrisemal bidrar til mer samhandlingen mellom leger og fysioterapeuter. Til slutt skal vi undersøke om det er de ”riktige” pasientene som henvises til vurdering av proteseoperasjon, sier Nina Østerås.

Legene og fysioterapeutene håper at START-studien kan være begynnelsen på et tettere samarbeid dem imellom, hvor fellesmøtene etterhvert også skal inkludere andre diagnoser i tillegg til artrose.

Del av internasjonal studie
START studien inngår som en del av en internasjonal EU-finansiert studie, JIGSAW-E (Joint Implementation of Guidelines for oSteoArthritis in Western Europe ) , sammen med forskergrupper fra Danmark, Nederland, Portugal og England. Studien startet høsten 2016 og vil pågå fram til 2019.

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: