Ny studie: Trening kan hjelpe mot utmattelse

En ny studie blant pasienter med aksial spondyloartritt (tidligere kalt Bekhterevs sykdom) viser at trening kan hjelpe mot utmattelse.

NIC_2966

– Utmattelse (fatigue) er en vanlig utfordring blant de som har en revmatisk sykdom, så dette er spennende og viktige nyheter for denne pasientgruppen.

Det forteller professor Hanne Dagfinrud, ved Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR), som har ledet studien sammen med sin kollega, Silje H. Sveaas.

– Denne studien er viktig fordi man tidligere har trodd at trening forverrer utmattelsen hos pasienter med aksial spondyloartritt. Resultatene våre viser det motsatte, nemlig at de pasientene som trente hardt reduserte sin utmattelse, forteller Dagfinrud.

Hun understreker at dette er en pilotstudie, med kun 28 deltakere, og det er nødvendig med flere studier.

Aksial spondyloartritt er en systemisk, inflammatorisk ryggsykdom som gir symptomer som smerter og redusert bevegelighet i rygg og hofter. Pasientgruppen har også ofte utfordringer med utmattelse og de har økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

Trening som en del av behandlingen

I tillegg til at deltakerne som fulgte det høyintensive treningsprogrammet reduserte sin utmattelse, økte de evnen til å gjennomføre det forskerne kaller en «full dags aktivitet». Med «full dags aktivitet» menes en dag med dagligdagse gjøremål som jobb, trening, husarbeid, handling og liknende.

– Trening må alltid tilpasses den enkelte ut ifra det nivået man er på og hvor aktiv sykdommen er, men forskning viser at trening bør være en viktig del av behandlingen for pasienter med axial spondyloartritt. Den senere tid har vi også fått flere studier som viser at høyintensiv trening er bra for disse pasientene, sier Dagfinrud.

Viktig å trene hjertet

Den økte risikoen for hjerte- og karsykdommer hos de som har inflammatorisk revmatisk sykdom gjør at det er ekstra viktig at denne pasientgruppen trener med høy intensitet.

– Et av de viktigste redskapene vi har mot hjerte- og karsykdommer er å trene hjertet. For å trene hjertet må man trene så hardt at pulsen øker og hjertet må jobbe skikkelig. At høyintensiv ikke bare er bra for hjertet, men også ser ut til å redusere utmattelsen gjør at man har enda en grunn til å gi alt på trening, sier Dagfinrud.

DSC_1517
Hanne Dagfinrud

Kort om studien

28 deltakere som ikke trente fra før ble fordelt på to grupper. Halvparten fulgte et tolv ukers høyintensivt kondisjon- og styrketreningsprogram, den andre halvparten var kontrollgruppe.

Her er lenke til studien i PubMed.

På NKRRs nettsider finner du fagprosedyrer for spondyloartritt og anbefalinger for fysioterapi.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarer eller e-poster som inneholder personlige opplysninger eller helseopplysninger ikke vil bli publisert eller besvart.

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: