Innovasjonsmidler til nyskapende prosjekt

Et nytt prosjekt har som mål å forbedre pasientbehandlingen ved hjelp av hjemmebasert rapporteringen. Nylig mottok prosjektet viktige innovasjonsmidler fra Helse Sør-Øst.

dsc_1081

– I dette prosjektet, som har fått navnet TANGO, skal vi ta i bruk, teste og videreutvikle en ny og innovativ løsning for hjemmebasert rapportering for personer som har leddgikt og spondyloartritt (tidligere kalt Bekhterevs sykdom)forteller prosjektleder og seniorforsker hos Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR), Nina Østerås.

Nylig mottok TANGO-prosjektet 732.000 kroner i innovasjonsmidler fra Helse Sør-Øst. Ideen til prosjektet oppstod på Revmatologisk avdeling på Diakonhjemmet Sykehus, og ambisjonen er å få til et nasjonalt samarbeid på tvers av revmatologiske avdelinger.

Mer effektivt

Målet med TANGO-prosjektet er at pasienter med spondyloartritt og leddgikt skal kunne rapportere om sykdomsaktiviteten sin hjemmefra via PC, nettbrett og mobiltelefonen. På den måten kan pasientene rapportere oftere enn hva de gjør i dag og oppfølgingen blir tettere. Forskerne håper at dette kan gi et enda bedre grunnlag for å gi best mulig behandling.

– Vi mener at dette prosjektet vil bidra til økt kvalitet på behandlingen fordi legene får bedre oversikt over pasientens sykdomsaktivitet. Vi tror også det vil bidra til at pasientene vil oppleve økt mestring fordi de selv kan følge med på sin egen sykdomsaktivitet.

I tillegg tror forskerne at hjemmerapportering vil gi økt ressursutnyttelse, kortere ventetider og muliggjøre at sykepleierne kan overta noen av legenes oppgaver.

dsc_0889
Forsker og fysioterapeut hos NKRR, Nina Østerås

Nye muligheter

TANGO-prosjektet er et kvalitetsforbedringsprosjekt og ikke et forskningsprosjekt. Østerås forklarer at ved å ta i bruk hjemmerapportering kan man raskt fange opp de som har blitt dårligere eller som trenger  å  komme til konsultasjoner av andre grunner. På samme måte kan man kanskje utsette tidspunktet for kontroll for de som har en stabil sykdomsaktivitet. I tillegg ser Østerås for seg at verktøyet kan åpne for nye muligheter.

– Kanskje kan vi få laget en funksjon som gjør at lege eller sykepleier kan kommunisere med pasienten. Det gir nye og spennende muligheter for behandlingen.

Teknisk utfordrende

GoTreatIT Rheuma er den tekniske løsningen som er tatt i bruk i prosjektet. Pasientene skal logge seg inn via en nettportal ved bruk av BankID. Personvernet er godt ivaretatt, men det er utfordrende å koble systemet mot Diakonhjemmet Sykehus sine IT-systemer.

– I første omgang handler dette prosjektet om å få satt opp systemet og tillate at informasjonen kommer gjennom sykehusets brannmurer. Når vi får systemet på plass åpner det opp for utrolig mange muligheter knyttet til det å følge pasientene tettere enn vi gjør i dag og gi enda bedre behandling, avslutter Nina Østerås.

2 kommentarer om “Innovasjonsmidler til nyskapende prosjekt”

  1. Når jeg leser dette må jeg nesten le selv om det er viktig: «Kanskje kan vi få laget en funksjon som gjør at lege eller sykepleier kan kommunisere med pasienten.» Det er virkelig på tide at en del leger begynner å kommunisere med pasienten.»

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: