Ny studie: Pasienter med inflammatorisk revmatisk leddsykdom anbefales å trene kondisjon og styrke

For personer med inflammatorisk revmatiske leddsykdommer kan kondisjon- og styrketrening redusere sykdomsaktiviteten, dette er konklusjonen i en ny studie som er gjennomført av forskere hos NKRR ved Diakonhjemmet Sykehus.

DSC_1988

Studien er gjennomført ved Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR) ved Diakonhjemmet Sykehus og publisert i det anerkjente tidsskriftet British Journal of Sports Medicine.

Studien er en systematisk oversiktsstudie, hvor man har gått igjennom resultatene fra 26 studier med til sammen 1.286 pasienter. Alle studiene følger internasjonale anbefalinger i forhold til dosering av trening for å bedre kondisjon og muskelstyrke.

Resultatene peker i samme retning, trening reduserer sykdomsaktivitet, både i form av redusert betennelse (senkning), leddødeleggelser, smerte, utmattelse (fatigue), stivhet og antall hovne/ømme ledd.

DSC_2274
Forsker og fysioterapeut hos NKRR, Silje H. Sveaas, har ledet arbeidet med studien.

– Selv om det er små til medium effektstørrelser er det viktig å huske at man tidligere har trodd at kondisjons- og styrketrening kan forårsake oppbluss i sykdomsaktiviteten. Denne studien motbeviser dette. Dette er gode nyheter for alle som har en inflammatorisk revmatisk leddsykdom. Dersom man trener kondisjon- og styrketrening kan man få færre plager og også færre uheldige konsekvenser av sykdommen sin, sier Silje H. Sveaas. Hun er forsker ved NKRR og har ledet arbeidet med studien.

Trening er bra for hjertet

Resultatene tyder på pasienter med inflammatoriske revmatiske sykdommer trygt kan delta i kondisjon- og styrketrening. Dermed vil de dra nytte av alle de positive helseeffektene av å komme i bedre fysisk form, slik som bedret hjerte- og karhelse.

– Forskning har vist at pasienter med inflammatoriske revmatiske leddsykdommer har økt risiko for hjerte- og karsykdom. Vi vet at trening motvirker dette og derfor er det viktig at denne pasientgruppen er fysisk aktive. Og når man først er i gang, ikke vær redde for å ta i. Tren så det merkes med økt puls og pust, avslutter Silje H. Sveaas.

Hele artikkelen kan leses her.

DSC_2008

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: