Billigere medisiner gir flere behandling – norsk forskning med internasjonal betydning

En norsk studie viser at det er trygt å bytte fra kostbar originalmedisin til billigere biotilsvarende medisin. Effekten er den samme, men kostnadene mer enn halveres. Det betyr at flere kan få viktig behandling. Nå er resultatene publisert i et av verdens mest anerkjente medisinske tidsskrifter, The Lancet*.

DSC_9541

NOR-SWITCH-studien*, ledet av Revmatologisk avdeling ved Diakonhjemmet Sykehus, er fullfinansiert over det norske statsbudsjettet med 20 millioner kroner. Studien er den første i sitt slag og har vekket stor internasjonal interesse.

I studien deltok 482 pasienter som alle gikk på den biologiske medisinen Remicade® og hadde en av følgende sykdommer: leddgikt, spondyloartritt (Bektherev), psoriasisgikt, psoriasis, ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom. Halvparten ble byttet over til den biotilsvarende medisinen Remsima®, mens den andre halvparten fortsatte på Remicade®. Deltakerne ble tett fulgt opp i et år, og underveis målte man blant annet sykdomsaktivitet, mulige bivirkninger, legemiddelkonsentrasjoner i blodet og om pasientene dannet antistoffer mot medisinen de fikk.

– Resultatene viser at å la pasienter med disse diagnosene bytte fra den dyre medisinen til den mindre kostbare medisinen ikke gir noen forskjeller i sykdomsaktivitet eller bivirkninger. Uansett hva vi målte fant vi ingen forskjell mellom Remicade® og biotilsvarende Remsima®. Det er med andre ord helt trygt å bruke den billigere medisinen, sier professor Tore K. Kvien, avdelingssjef ved Revmatologisk avdeling på Diakonhjemmet Sykehus og leder av NOR-SWITCH studien.

DSC_1271
Tore K. Kvien, avdelingssjef ved Revmatologisk avdeling på Diakonhjemmet Sykehus og leder av NOR-SWITCH studien.

Gir håp for flere pasienter

Biologiske legemidler kom på markedet på slutten av 90-tallet, og har siden det vært viktige i behandlingen av en rekke sykdommer. Biologiske legemidler er effektive, men også svært kostbare. På grunn av de høye kostnadene har land med dårligere økonomi vært tilbakeholdne med å starte behandling med biologiske legemidler. NOR-SWITCH studien åpner for at flere pasienter nå kan tilbys den beste behandlingen, fordi man nå vet at det er trygt å bytte pasienter fra en dyr behandling til en rimeligere. Dermed frigjøres det midler slik at flere pasienter kan behandles.

– Det er ofte de sykeste som har trengt behandling med biologiske legemidler. Når flere får den beste behandlingen har det mye å si for pasientene. De får mindre smerter og plager av sykdommen sin og dermed økt livskvalitet. Fremskrittene i behandling har også ført til at færre blir uføre og at mange kan stå i arbeidslivet lengre enn tidligere, sier Kvien.

Stor interesse fra utlandet

Kvien forteller at resultatene har vekket stor interesse internasjonalt. Et viktig poeng for mange har vært at studien er finansiert av den norske regjeringen, uten noen bindinger til legemiddelindustrien.

– Biotilsvarende legemidler er fortsatt relativt nytt, og en del har vært skeptiske. Derfor besluttet den norske regjeringen i 2014 å fullfinansiere NOR-SWITCH-studien for å få avklart om et bytte fra Remicade® til Remsima® var trygt. Mange har ventet på resultatene fra NOR-SWITCH og nå som de er kommet kan resultatene få stor betydning internasjonalt. Resultatene har allerede fått stor betydning i Norge – de fleste pasientene som ville vært behandlet med Remicade® bruker nå biotilsvarende legemiddel. Kostnadsreduksjonen antas å være ca 200 millioner per år. Man kan derfor konkludere at en investering i en forskningsstudie på 20 millioner har ført til betydelig reduksjon i behandlingskostnader.

NIC_6737
40 norske avdelinger fra 25 sykehus har vært involvert i studien og 482 pasienter har deltatt. Her er arbeidsgruppen representert (f.v) Merete Lorentzen (klinisk koordinator hud, Rikshospitalet), Inge C. Olsen (statistiker, Diakonhjemmet Sykehus), Cato Mørk (studieleder hud, NTNU) , Jørgen Jahnsen (studieleder, gastro, Ahus), Tore K. Kvien (leder for studien, Diakonhjemmet Sykehus), Kristin K. Jørgensen (klinisk koordinator hud, Ahus), Nils Bolstad (leder immunogenisitetsanalyse, Radiumhospitalet) og Guro Løvik Goll (prosjektkoordinator REVMA, Diakonhjemmet Sykehus).

*Jørgensen KK, Olsen IC, Goll GL, et al, on behalf of the NOR-SWITCH study group. Switching from originator infliximab to biosimilar CT-P13 compared with maintained treatment with originator infliximab (NORSWITCH): a 52-week, randomised, double-blind, non-inferiority trial. Lancet 2017; published online May 11. http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(17)30068-5.

Om biologiske og biotilsvarende legemidler

 • Blokkerer visse stoffer som forårsaker betennelse og vevsskade i leddene, tarmen og huden.
 • Biologiske medisiner har en komplisert molekylstruktur og fremstilles ved avanserte metoder som blant annet involverer levende cellelinjer. Derfor er ikke de originale biologiske og de biotilsvarende legemidlene helt identiske.
 • Spørsmålet har derfor vært om det er trygt at pasienter som fungerer bra på originale biologiske legemidler bytter til biotilsvarende legemidler med tanke på effekt og bivirkninger.
 • En investering på 20 millioner i en studie har medvirket til en kostnadsreduksjon som er ca 10-doblet investeringen.

Om studien

 • Artikkelen i The Lancet om studien kan leses her.
 • Studien er finansiert over statsbudsjettet med 20 millioner i 2014.
 • 40 norske avdelinger fra 25 sykehus har vært involvert i studien og 482 pasienter har deltatt.
 • Pasientene hadde en av følgende sykdommer: leddgikt, spondyloartritt (tidligere kalt Bektherevs sykdom), psoriasisgikt, psoriasis, ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom.
 • NOR-SWITCH er en randomisert, dobbelt blindet studie.
 • Helse Sør-Øst RHF fikk oppdraget og ga Diakonhjemmet Sykehus ansvar for å lede studien.

Om The Lancet

 • Et av verdens eldste og mest anerkjente legetidsskrift.
 • The Lancet er rangert som det nest mest innflytelsesrike medisinske tidsskriftet i verden.

*Jørgensen KK, Olsen IC, Goll GL, et al, on behalf of the NOR-SWITCH study group. Switching from originator infliximab to biosimilar CT-P13 compared with maintained treatment with originator infliximab (NORSWITCH): a 52-week, randomised, double-blind, non-inferiority trial. Lancet 2017; published online May 11. http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(17)30068-5.

2 kommentarer om “Billigere medisiner gir flere behandling – norsk forskning med internasjonal betydning”

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: