Ny doktorgrad: Hjerte-karsykdom hos pasienter med leddgikt og andre betennelsesaktige leddsykdommer

Lege Eirik Ikdahl har disputert. Han har forsket på hjerte-karsykdom hos pasienter med leddgikt og andre betennelsesaktige leddsykdommer.

Eirik Ikdahl, forsker, hjerte-kar, disputas, 2017

Tema for Ikdahls avhandling er «Markers of Progression and Regression of Atherosclerotic Cardiovascular Disease in Patients with Inflammatory Joint Diseases». Ikdahl var ferdig på medisinerstudiet i 2014, og gikk derfra rett over i en toårig stipendiatstilling på Revmatologisk avdeling. Der var han knyttet til overlege og seniorforsker Anne Grete Sembs forskningsgruppe på Forebyggende Hjerte-Revmaklinikk. For tiden er han turnuslege på Diakonhjemmet Sykehus.

Revmatikere utsatt for hjerte-karsykdom

Avhandlingen til Ikdahl dreier seg blant annet om hvordan man kan bruke graden av stivhet i blodkarene, blodkarenes funksjon og tidlige stadier av kolesterolavleiring i karveggen til å si noe om fremtidig risiko for hjerte-karsykdom hos revmatikere. Arbeidet er basert på innsamlede data fra forskningsprosjekter på Revmatologisk avdeling. Hovedveileder har vært Anne Grete Semb, mens Silvia Rollefstad, også på Diakonhjemmet Sykehus, har vært hans biveileder. Les mer om avhandlingen og tema for prøveforelesningen i Kunngjøringen  fra Universitetet i Oslo.

Eirik Ikdahl, Anne Grete Semb, Silvia Rollefstad, diaputas, forskning, Revmatologisk avdeling, 2017 cropped
F.v. Silvia Rollefstad, Eirik Ikdahl og Anne Grete Semb.

Nasjonalt løft for forebygging av hjerte- og karsykdom

Den andre delen av Ikdahls doktorgradsarbeid har vært å lede NOKAR-prosjektet, «Nasjonalt løft for forebygging av hjerte-karsykdom hos pasienter med revmatisk leddsykdom». Dette inkluderer 11 revmatologiske sentre over hele Norge og har som hovedformål å øke fokuset på hjerte- og karsykdom hos revmatikere på nasjonalt nivå. Håpet er at alle ved disse sentrene kan få en årlig vurdering av sin risiko for hjerte-karsykdom, og henvises for videre tiltak hvis det er forhøyet risiko.

Høy forskningsaktivitet

Diakonhjemmet Sykehus er det sykehuset i landet utenom universitetssykehusene som har høyets forskningsaktivitet. En stor andel av denne forskningen utgår fra Revmatologisk avdeling. I løpet av de syv siste årene har det vært til sammen tjuetre disputaser ved avdelingen. Eirik Ikdahl sto for årets første. 29. mai disputerer Cathrine Austad.  

Revmatologisk avdeling har i flere år også vært en del av det ledende forskningsmiljøet innen revmatologi i Europa, og har siden 2008 hatt utmerkelsen EULAR Center of Excellence, som en anerkjennelse for sin forskning.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarer eller e-poster som inneholder personlige opplysninger eller helseopplysninger ikke vil bli publisert eller besvart.

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: