Aggressiv medisinering gjør to av tre leddgiktpasienter symptomfrie

En ny behandlingsstrategi, utviklet av norske forskere ved Diakonhjemmet Sykehus, viser banebrytende resultater for behandling av leddgiktpasienter. Nå er forskningen publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The BMJ (tidligere British Medical Journal).

DSC_9541

Dette er oppsiktsvekkende gode resultater. Behandlingsstrategien vi har brukt i dette forskningsprosjektet (ARCTIC-studien) viser at to av tre pasienter oppnår remisjon, altså blir tilnærmet symptomfrie. Før vi startet denne studien var det kun en fjerdedel av pasientene som oppnådde liknende resultater, sier overlege og professor, Espen A. Haavardsholm ved Diakonhjemmet Sykehus.

Nøkkelen til suksessen har vært at pasienten kommer tidlig til behandling og at hver pasient får tett oppfølging kombinert med individuelt tilpasset aggressiv medisinering. Forskerne har laget et ”trappetrinnsopplegg” for medisineringen av pasientene hvor legen trapper opp medisindosen til neste nivå dersom pasienten ikke har tilstrekkelig effekt av behandlingen.

– At pasienten opplevde å ha en tilfredsstillende helsetilstand var ikke bra nok for oss. Målet med behandlingen var at pasienten ikke skulle ha noen tegn eller symptomer på aktiv leddgikt. På den måten fikk vi så mange av pasientene bra, sier Espen A. Haavardsholm.

medium
– Resultatene av den nye behandlingsstrategien er oppsiktsvekkende gode, sier overlege og professor, Espen A. Haavardsholm.

Utgangspunktet for studien var egentlig å undersøke effekten av å bruke ultralydundersøkelser til å styre behandlingen hos pasienter med leddgikt. Effekten av dette viste seg å være mindre enn forventet. Istedenfor viser resultatene at aggressiv medisinering utgjør den store forskjellen.

ARCTIC-studien viser at tidlig behandling med sykdomsmodifiserende medikamenter, tett oppfølgning og målstyrt behandling fører til svært lav sykdomsaktivitet, minimal progresjon av leddskade, opprettholdelse av fysisk funksjon og fortsatt høy deltakelse i arbeidslivet.

Store gevinster

Pasientene som deltok i studien rapporterte økt livskvalitet, betydelig mindre smerter og bedre fysisk funksjon. I siste halvdel av studien rapporterte pasientene et smertenivå svarende til gjennomsnittet for en frisk befolkning. Foreløpige resultater indikerer også at sykefraværet på slutten av studien er tilnærmet likt landsgjennomsnittet.

For helsevesenet innebærer resultatene fra ARCTIC-studien at behandlingen av leddgiktpasienter blir bedre, mer kostnadseffektiv og at det blir mindre overbehandling med kostbare medisiner som kan ha alvorlige bivirkninger.

Nasjonal dugnad

ARCTIC-studien har pågått over fem år og involvert elleve revmatologiske avdelinger fra alle helseregioner i Norge. Behandlingsstrategien fra ARCTIC-studien vil bli implementert i en ny norsk nasjonal retningslinje for utredning, behandling og oppfølgning av pasienter med leddgikt. Resultatene fra studien forventes også å ha konsekvenser for internasjonale retningslinjer vedrørende behandling av leddgikt.

– Dette har vært en nasjonal dugnad for å bedre leddgiktbehandlingen. Nå ser jeg frem til å få denne kunnskapen ut slik at vi kan hjelpe flere leddgiktpasienter, sier Espen A. Haavardsholm.

Les mer

Artikkel i The BMJ

Artikkel om ARCTIC-studien i NRK

Om ARCTIC-studien

 • Ledet av overlege og professor Espen A. Haavardsholm ved Revmatologisk avdeling, Diakonhjemmet Sykehus
 • Involverte elleve revmatologiske avdelinger fra alle helseregioner i Norge
 • 238 pasienter har deltatt
 • ARCTIC-studien er en nasjonal, randomisert, klinisk, multisenterstudie av pasienter med nydiagnostisert leddgikt (dvs. mindre enn to år siden første symptom)
 • Studien er finansiert gjennom forskningsmidler fra Norges Forskningsråd, Helse Sør-Øst, Norske Kvinners Sanitetsforening, Norsk Revmatikerforbund, AbbVie, UCB, Pfizer, MSD og Roche

Om leddgikt

 • Leddgikt (Revmatoid artritt) er en vanlig revmatisk sykdom som rammer mellom 0,5 – 1 % av befolkningen
 • Sykdommen er karakterisert av betennelse i leddene, som medfører smerte, stivhet, hevelse og nedsatt funksjon, og over tid kan betennelsen gi skader på brusk og ben, slik at leddene blir deformerte
 • Det finnes ingen kur mot leddgikt, men medisinsk behandling kan begrense eller stoppe betennelse, og dermed redusere symptomene og forhindre skade på ledd

Om The BMJ

 • The BMJ er et av verdens mest anerkjente medisinske tidsskrifter og et av de fire store generelle medisinske tidsskrifter sammen med the Lancet, Journal of the American Medical Association (JAMA) og New England Journal of Medicine (NEJM)
 • Impact factor i 2016 var 19.7, og under 7% av submitterte originalarbeider godkjennes for publikasjon
 • Det hører med til sjeldenhetene at norsk forskning publiseres i The BMJ

7 kommentarer om “Aggressiv medisinering gjør to av tre leddgiktpasienter symptomfrie”

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: