Reisebrev fra Australia

_20160906_163133Forsker og fysioterapeut, Karin Magnusson, er på forskningsopphold i Australia, hvor hun fordyper seg i forskningsmetoder som anvendes i tvillingstudier. Les hennes reisebrev her.

 

Magnusson er for tiden i gang med en stor norsk studie om årsaker til leddprotese på grunn av alvorlig artrose. I denne studien anvender hun det norske tvillingregisteret og har derfor reist til Australia hvor noen av verdens beste på tvillingstudier holder til.

En liten hilsen fra Melbourne! Australia er jo først og
fremst et varmt karin profilsurfeland, men nå er det vinter her, og jeg ligger ikke akkurat på stranda og leser vitenskapelige artikler hele dagen. Jeg tilbringer ukene på Melbourne School of Population and Global Health, et fakultet som huser avdelingen for epidemiologi og biostatistikk på the University of Melbourne.

Global kunnskapsutveksling

Høsten 2015 fikk jeg post doc midler til å anvende det norske tvillingregisteret til å studere årsaker til leddprotesekirurgi på grunn av alvorlig artrose. Å studere tvillinger er ikke alltid lett, da vi må bruke forskningsdesign, analysemetoder og statistikk som tar hensyn til at tvillingene, og særlig de eneggede tvillingene, ligner på hverandre. Nettopp fordi forskningsmetoder i tvillinger er avanserte må man utnytte den kunnskapen som finnes globalt. Forskerne her ved the University of Melbourne har utviklet metoder for å studere årsak/virkningsammenhenger ved hjelp av tvillingstudier, men dette har de kun gjort for enkelte typer sykdommer. Metodene for å studere årsaker for når en sykdom inntreffer, slik som operasjonsdato for leddprotese, er altså ikke særlig godt utviklede for tvillingdesign. Vi samarbeider nå om å beskrive disse metodene og gjøre dem lettere tilgjengelig.

Tvillingstudier har stor overføringsverdi

Jeg er her altså kort og greit for å forske på forskningsmetoder. Det er viktig å utvikle disse metodene fordi vi ved hjelp av å observere eneggede og toeggede tvillinger over tid kan lære veldig mye om hvorfor noen får en sykdom og noen ikke. Vi kan si noe om arven og miljøets relevans for hvorfor sykdommen inntreffer. Kunnskapen vi får vil danne et grunnlag for mange fremtidige studier av årsaker til sykdom og timingen av den i tvillinger. Tvillingstudiedesign har stor overføringsverdi til resten av befolkningen, og på sikt vil vi kunne sette inn tiltak for å forebygge at sykdommen inntreffer.

”Småmisunnelige” på skandinaviske befolkningsregistre

Mot slutten av oppholdet skal jeg også en uke til Sydney. Der skal jeg treffe samarbeidspartnere ved the University of Sydney som forsker på ryggsmerte og andre typer muskelskjelettsmerter. Australske forskere er litt småmisunnelige på forskningsdataene vi har. I Skandinavia besitter vi store befolkningsbaserte registre slik som det norske Tvillingregisteret, og også Leddproteseregisteret. Derfor holder jeg totalt fire foredrag mens jeg er i Melbourne og Sydney. Foredragene handler om både det praktiske arbeidet med registerdata, kliniske implikasjoner, og naturligvis de metodiske problemstillingene jeg har kommet hit for å forske på. Et av foredragene er en del av en konferanse som handler om hva tvillingstudier kan bety for forskning og klinikk. Dette synes jeg er kjempeinteressant, og jeg kan skrive mer om det i et senere innlegg.

DSC_0022 17
Løpende turist

Men så kan man såklart ikke dra til Australia bare for å jobbe! Jeg bruker noen ettermiddager og alle helgene til å oppleve stedet. Dette har jeg gjort stort sett løpende, fordi jeg har meldt meg på Sydney maraton som går den 18. september. Når man trener til maraton må man jo som kjent legge bak seg noen mil, så det har passet perfekt å løpe rundt for å oppleve byen. Det passer jo også fint at Melbourne er en av verdens største byer i areal – det er mer enn nok å se. De siste ukene mot maratonen må jeg hvile mer, så jeg tenker helgene snart går med til litt hyppigere og lengre restaurant og kaffebarbesøk. Til info har jeg allerede spist wallaby til lunsj. Jeg gleder meg til å sitte med bena høgt, kikke på forbispaserende og hvile meg i form J

Beste reisehilsen fra Karin (som også blogger på www.forskerlivet.no)

 

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: