Subklinisk hjerteskade ved leddgikt

I en ny doktorgradsavhandling av Helga Bergljot Midtbø ved Universitetet i Bergen kommer det frem at pasienter med aktiv leddbetennelse (revmatoid artritt) har mer subklinisk hjerteskade sammenliknet med den friske kontrollgruppen. Subklinisk betyr at pasienten har en sykdom som ikke gir symptomer og at den ikke merkes av pasienten. Resultatene peker på viktigheten av sykdomsnedsettende behandling og oppnåelse av remisjon (at pasienten blir symptomfri) hos pasienter med leddgikt. Du kan lese mer om avhandlingen på UiB sine nettsider og en litt mer utdypende artikkel her.

img_1878
Fra venstre: Eva Gerdts, Helga Bergljot Midtbø og Anne Grete Semb.

Diakonhjemmet Sykehus har over lengre tid hatt et nært samarbeid med professor Eva Gerdts ved Bergen Hypertension and Cardiac Dynamnics Group, Universitet i Bergen, vedr. analyser av ultralydundersøkelser (ekkokardiografi) på våre pasienter med betennelsesaktig leddsykdom som blir undersøkt ved den Forebyggende Hjerte-Revma klinikken. Det er på dette materialet Helga Bergljot Midtbø nylig disputerte med tittelen «Subclinical cardiovascular disease in patients with rheumatoid arthritis. Relation to disease activity and cardiovascular risk factors».

Professor Eva Gerdts ved UiB var hovedveileder og senior forsker Anne Grete Semb ved den Forebyggende Hjerte-Revma klinikken, Revmatologisk avdeling, Diakonhjemmet Sykehus har vært biveileder.

Avhandlingen har ISBN nummer: 978-82-308-3258-5

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: