Studie om urinsyregikt skal gi bedre behandling

Nylig ble deltaker nr. 100 inkludert i den viktige studien om urinsyregikt, NOR-Gout, ved Diakonhjemmet Sykehus. Målet med studien er å forbedre behandlingen av pasienter med urinsyregikt.skjermbilde-2016-10-10-kl-11-30-04

Dette prosjektet er det første forskingsprosjektet på denne pasientgruppen i Norge. Ca. 1-2 prosent av befolkningen har urinsyregikt. NOR-Gout studien startet for ett år siden og pasientene følges mye tettere opp enn det som er vanlig, med flere undersøkelser, blodprøver og konsultasjoner med leger og sykepleiere.

skjermbilde-2016-10-10-kl-11-35-56
Professor og overlege Till Uhlig, leder av NOR-Gout studien.

-Målet er at vi skal lære mer om hva som er den beste behandlingen for urinsyregikt slik at vi kan hjelpe flere pasienter, sier Till Uhlig, professor og overlege ved Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering og leder av studien.

Behandlingen av urinsyregikt må bli bedre
Behandling av urinsyregikt har lenge vært utilstrekkelig for mange pasienter. Pasientgruppen har ofte store smerter og behandlingen fører hos mange ikke til et tilfredsstillende lavt urinsyrenivå. Et lavt urinsyrenivå er viktig for å forebygge nye anfall. Problemet er at behandlingen ofte rettes mot behandlingen av symptomer ved akutte anfall med urinsyregikt istedenfor å forhindre at anfall skjer.
– For at pasienten skal bli bra på lang sikt er det viktig at man lykkes med å senke urinsyrenivået i blodet over tid slik at pasientene ikke får anfall. Dette er spesielt viktig fordi nye studier tyder på at hjerte- og karhelsen svekkes ved dårlig regulert urinsyregikt, sier Till Uhlig.

Grundige undersøkelser og tett oppfølging
I NOR-Gout studien identifiseres pasienter med akutte anfall med urinsyregikt, som regel når de kommer til undersøkelse i vaktpoliklinikken. De pasientene som ønsker å delta i studien får en grundig ultralydundersøkelse, det tas en CT-undersøkelse for å lete etter avleiring av urinsyrekrystaller og pasientene kommer til en kardiologisk undersøkelse for kartlegging av hjerte- og karhelse. I tillegg besvarer pasientene spørsmål om sykdomspåvirkning og helserelatert livskvalitet.

skjermbilde-2016-10-10-kl-11-32-45
Da pasient nr. 100 ble inkludert i NOR-Gout studien ble det feiret med kake på revmatologisk avdeling på Diakonhjemmet Sykehus.

Vanligvis behandles urinsyregikt hos fastleger. I denne studien følges pasienten i spesialisthelsetjenesten med månedlige besøk det første året, enten hos lege eller sykepleier. Noen av kontrollene utføres av sykepleier som registrer bivirkninger, og etterlevelse og justerer behandlingen. Etter et år overtar fastlegen oppfølgingen av pasienten.
– Vi ser at samarbeidet mellom fagprofesjonene viktig. Hele tiden er målet å tilpasse den medisinske behandlingen til at nivået med urinsyre i blodet holder seg lavt slik at det ikke skjer nye anfall med urinsyregikt, sier Till Uhlig.

Kombinasjonen av hyppig oppfølging og konsekvent intensivering av terapi har ikke blitt forsøkt tidligere i behandlingen av urinsyregikt.
– Utfallet av studien vil kunne lære oss hvordan sykdommen urinsyregikt skal behandles riktig, og om en tilnærming med tette kontroller etter anfall lønner seg. Dette er viktig kunnskap å ha for at pasientene skal få den beste behandlingen, sier Till Uhlig.

Én tanke om “Studie om urinsyregikt skal gi bedre behandling”

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: