Disputas om behandling av leddgikt

Overlege og forsker, Anna-Birgitte Aga, skal forsvare sin doktorgrad «Disease management in early rheumatoid arthritis: Development and implementation of novel treatment strategies» 26 oktober.

Prøveforelesning vil finne sted 26. oktober kl. 10.15 i Hartvig Halvorsens auditorium, DBL-byggget, Diakonhjemmet Sykehus. Oppgitt emne for prøveforelesningen er «Treat to target» i moderne revmatologi. Doktorgraden forsvares samme dag og samme sted, men klokken 13.15.

dsc_0676

Sammendrag

Leddgikt er en inflammatorisk revmatisk sykdom som rammer 0,5-1 prosent av befolkningen. I ARCTIC-studien, som overlege Anna-Birgitte Aga sitt doktorgradsarbeid er en del av, har forskere ved Diakonhjemmet Sykehus utviklet en ny behandlingsstrategi som har vist oppsiktsvekkende gode resultater ved behandling av leddgikt. Med den nye behandlingsstrategien oppnår to av tre pasienter remisjon, det vil si at de blir tilnærmet symptomfrie. I arbeidet sitt har Anna-Birgitte Aga også vist at før ARCTIC-studien startet var det kun en fjerdedel av pasientene som oppnådde slike resultater.

ARCTIC-studien har vært et stort samarbeidsprosjekt mellom elleve revmatologiske avdelinger fra hele landet hvor 238 pasienter har deltatt. Pasientene ble randomisert til to forskjellige grupper hvor alle ble fulgt med tette kontroller i to år. Den ene gruppen ble i tillegg jevnlig undersøkt med ultralyd.

Nøkkelen til de gode resultatene er tidlig behandling med sykdomsmodifiserende medikamenter, tett oppfølging og målstyrt behandling. Det viste seg at systematisk oppfølging med ultralydundersøkelse ikke ga noen tilleggseffekt med tanke på å oppnå vedvarende remisjon, fravær av hovne ledd eller hindre røntgenprogresjon av leddskade. Dette er overraskende funn, samtidig som det er positivt at man kan få like gode resultater uten bruk av tidkrevende og fordyrende utstyr.

I sin avhandling Disease management in early rheumatoid arthritis – development and implementation of novel treatment strategies har Anna-Birgitte Aga også utviklet en metode for forenklet ultralydundersøkelse av ledd. Denne metoden er både enkel å gjennomføre, følsom for endring over tid, samtidig som den beholder mest mulig informasjon sammenliknet med mer omfattende og tidkrevende undersøkelse. En slik forenklet skåremetode har vært etterspurt fra fagmiljøet.

Behandlingsstrategien fra ARCTIC-studien vil nå bli innarbeidet i en ny, nasjonal prosedyre for behandling av pasienter med leddgikt.

Se også Universitetet i Oslo sine nettsider.

Én tanke om “Disputas om behandling av leddgikt”

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: