Ny studie: Bedre behandling av fibromyalgi

En nyoppstartet studie ved Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR) har som mål å bedre behandlingen for pasienter med fibromyalgi. Nå ønskes deltakere til studien.

dsc_1120

Et forskerteam ved NKRR er godt i gang med forskningsstudien, forkortet SALSA, som står for LivsStyrketrening og fysisk Aktivitet for bedre behandling av langvarige muskelsmerter/ fibromyalgi. I studien skal et nytt rehabiliteringsprogram testes ut.
– Vi ønsker å undersøke effekten av at pasientene med fibromyalgi deltar på et kurs i Livsstyrketrening i kommunehelsetjenesten, samt et opplegg for fysisk aktivitet på kommunens Frisklivssentral, sier Heidi A. Zangi, ved NKRR og leder av studien.

Hensikten med studien er å gi pasienter med langvarige muskelsmerter/ fibromyalgi et bedre behandlingstilbud enn de har i dag. Et viktig tiltak er å styrke samarbeidet mellom spesialist- og kommunehelsetjenesten.
– Disse sykdomstilstandene er en stor helseutfordring for den enkelte og en av de hyppigste årsakene til sykemelding og frafall i arbeidslivet i Norge. Per i dag finnes det ingen etablert behandling, og denne gruppen pasienter har vært lavt prioritert både i helsetjenesten og forskning. Mange pasienter blir derfor sendt frem og tilbake i helsevesenet uten at dette forbedrer deres helsetilstand, forteller Heidi A. Zangi.

skjermbilde-2016-11-01-kl-10-15-52
Prosjektkoordinater Trond Haugmark og  prosjekleder Heidi A. Zangi.

Ønsker deltakere
Forskerne bak SALSA-studien søker nå etter flere deltakere. Personer som har hatt utbredte muskelsmerter i mer enn tre måneder kan henvises om følgende kriterier er oppfylt:

  • Alder mellom 20 og 50 år
  • Har ikke vært helt utenfor arbeidslivet i mer enn to år på grunn av sykdom
  • Har bostedsadresse i bydelene Frogner eller Ullern i Oslo, eller kommunene Nes, Ullensaker, Eidsvoll, Hurdal, Nannestad og Gjerdrum på Øvre Romerike i Akershus.

Hvis du er pasient som oppfyller disse kriteriene kan du ta kontakt med din fastlege og be om en henvisning merket SALSA som sendes til Diakonhjemmet sykehus. Er du fastlege for pasienter som du tror egner seg til studien kan du sende henvisning elektronisk til Diakonhjemmet Sykehus, Revmatologisk avdeling, eller per post til Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo. Henvisningen må merkes SALSA.

Undervisning og oppfølging
Henviste pasienter blir innkalt til en konsultasjon hos revmatolog, og får en grundig medisinsk undersøkelse. Deretter får de tilbud om et 3-timers kurs med sykdomsrelatert undervisning. Etter dette kurset blir pasientene forespurt om de vil delta i forskningsprosjektet hvor de blir tilfeldig fordelt til et rehabiliteringsprogram eller til en kontrollgruppe som får den behandlingen de har tilbud om i dag. Når forskningsstudien er ferdig vil de som er i kontrollgruppen få tilbud om det samme rehabiliteringsprogrammet. Totalt 140 pasienter skal inkluderes i studien.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarer eller e-poster som inneholder personlige opplysninger eller helseopplysninger ikke vil bli publisert eller besvart.

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: