Påvirker pasienten mål for sin egen rehabilitering?

Det er ikke en selvfølge at pasienter selv er med å påvirke målene for sin egen rehabilitering. Dette er en av konklusjonene fra Anne-Lene Sand-Svartrud, ergoterapeut ved Diakonhjemmet sykehus. Hun presenter masteroppgaven sin her.
dsc_0616

Jeg har skrevet en masteroppgave om pasientspesifikke mål og målprosesser. Pasientspesifikke rehabiliteringsmål gjenspeiler noe som er viktig å opprettholde eller oppnå for pasienten. Målene kan være utformet av pasienten selv eller i samarbeid med helsepersonell på en likeverdig måte. Eksempler på dette kan være: «Innen januar vil jeg være tilbake i 60 % arbeid», «Jeg vil lære meg tre tankemåter som demper stresset når dagsformen er uforutsigbar», «Jeg vil kjøre bil fortsatt» eller «Jeg vil følge et tilpasset treningsprogram for å greie fjellturen i august.» Begrepet målprosess omfatter en innledende samtale om aktuelle målområder, valg og spesifisering av mål som er relevante i samarbeidet mellom pasient og helsepersonell, planlegging og gjennomføring av tiltak fra ulike faggrupper og evaluering av om målene er nådd.

skjermbilde-2016-11-09-kl-18-09-40
Anne-Lene Sand-Svartrud

Er det forskjell på teori og praksis?
Mål og tiltak med utgangspunkt i pasientens prioriterte behov og erfarte konsekvenser av langvarig sykdom, er anbefalte virkemidler for å få til en effektiv rehabiliteringspraksis. Dette er framhevet i sentral rehabiliteringsteori og helsepolitiske føringer. Jeg ble nysgjerrig på om pasientspesifikke målprosesser også var rapporterte virkemidler i studier som målte effekt av tverrfaglig rehabilitering.

I arbeidet med masteroppgaven sammenlignet jeg tekstinnholdet i 22 studier som evaluerte effekt av rehabilitering som minst to yrkesgrupper deltok i. Studiedeltagerne var voksne med langvarige sykdommer eller plager i muskel- og skjelettsystemet. Metodene jeg brukte kalles systematisk oversikt og teoridrevet innholdsanalyse. Artiklene var publiserte i perioden 1997 til 2012 og alle hadde det samme forskningsdesignet (randomiserte kontrollerte studier).

Resultater
Jeg fant ut at individuelle rehabiliteringsmål er lite synlige i effektstudier som handler om tverrfaglig rehabilitering ved langvarig sykdom eller plage i muskel- og skjelettsystemet. Rehabiliteringsmål som var definert av helsepersonell eller organisatoriske faktorer var beskrevet i alle studiene. Bruk av rehabiliteringsmål som var påvirket av den enkelte pasienten var beskrevet i klart færre artikler. Kun 36 prosent av studiene inneholdt beskrivelser av at pasientene hadde vært involvert i å fastsette mål og målrettede tiltak i sin egen rehabiliteringsprosess.

Hva kan vi bruke resultatene til?
Resultatene kan bety at ideologiske og politiske føringer om pasientmedvirkning i målprosesser ikke er godt forankret i konkret praktisering av tverrfaglig rehabilitering. Det kan også bety at pasientspesifikke målprosesser faktisk har blitt praktisert, men ikke vurdert som viktig nok til å beskrives når studien rapporteres i et tidsskrift. Det kan være aktuelt for alle som jobber med rehabilitering å styrke praktisering av pasientspesifikke mål, i kombinasjon med mål som er definert av helsepersonell.

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: