EULAR og EULARKONGRESSEN 2023

Årets EULAR-kongress ble holdt i Europas største kongressenter, MiCo i Milano, 31. mai til 3. juni. EULAR har som mål å bygge sterke fellesskap av personer som er opptatt av Revmatiske og muskelskjelettsykdommer (RMDs) og som ønsker å samarbeide for å gjennomføre disse ambisjonene.

Jeg ble veldig stolt av Diakonhjemmet sykehus under EULAR-kongressen sier NKRR-leder, Nina Østerås. Våre folk var veldig synlige med mange gode bidrag. Alle gjorde en veldig god jobb, med proffe innlegg, også de som steppet inn på kort varsel, forteller hun. Det var 30 ulike bidrag fra Diakonhjemmet sykehus av de 50 som ble tatt inn fra Norge.

Fra EULAR 2023

50 norske bidrag

Rikke Helene Moe kjenner EULAR godt fra innsiden siden hun sitter i EULARs Advocacy komité og i styret for forskningsstiftelsen FOREUM. Hun leder også studiegruppen for fysisk aktivitet og trening og har tidligere ledet HPR komiteen i 4 år og vært medlem av Kongresskomiteen. I 2021 ble hun æresmedlem i EULAR.

– Det var mange flotte bidrag fra Norge i år, og så syns jeg det var ekstra gøy å se så mange diskutere resultater, likheter og forskjeller, prosjekter og ideer med kollegaer fra andre land som er opptatt av det samme, sier Rikke.

– De forskjellige komiteene, og Kongresskomiteen spesielt, står for det faglige programmet. De må tilpasse seg muligheter, begrensninger og lovgivning hos de forskjellige vertsnasjonene, forteller Moe.

– Alt kommer til å se litt annerledes ut neste sommer, når kongressen skal arrangeres i Wien. Det blir spennende, mener hun.

12 500 deltakere

Mer enn 4.500 abstracts ble vurdert frem mot årets kongress. Det var 12.500 fysiske deltakere og 300 som deltok digitalt fra forskjellige land fra hele verden.

Moe forteller at EULAR de siste årene i økende grad har vært opptatt av å sette sammen sesjoner med tydelig rød tråd og å benytte formater med mer dialog og nettverksmuligheter. –De siste årene har det også blitt etablert en tradisjon med «delte» sesjoner og komiteer som har blitt utfordret til å lage sesjoner i forskjellige deler av EULAR programmet.  

– Et av årets eksempler var en populær sesjon om trening og revmatisk sykdom i den klassiske Revmatolog-delen av programmet, forteller Moe.

EULAR satser på forskning og undervisning, brukermedvirkning i alle ledd og samarbeid med andre store aktører som EU, WHO og ACR. Den årlige kongressen er bare en av aktivitetene.

Tradisjonelt sett hvilte EULAR på tre grunnsøyler; pasientorganisasjonene (PARE), legene (Scientific) og de andre helseprofesjonene (HPR). Disse tre søylene har sine komiteer som arbeider på frivillig basis gjennom hele året, bl.a. for å få kongressprogrammet så bra som mulig for alle deltakere. De siste 5 årene har organiseringenblitt endret. Det er nå fire Representasjons komiteer (Representation-Committees); PARE, HPR, EMEUNET (yngre helsepersonell) og PAED (Pediatri) og 5 innholds-komiteer (Content-Committees) som består av en mix av personer med forskjellig fagbakgrunn i tillegg til personer fra de forskjellige representasjons-komiteene; Advocacy, Congress, Education, Quality of Care og Research. Disse komiteene får hjelp av mange hundre frivillige eksperter innen revmatologi for å gjennomføre alle EULARs aktiviteter.

EULARs øverste ledelse er et valgt styre som består av 4 revmatologer og en representant fra hver av de  3 opprinnelige grunnpilarene (organisasjoner som representerer helsepersonell innen revmatologi, pasientorganisasjoner og revmatolog organisasjoner).

Det er en vanlig misforståelse at disse grunnpilarene arbeider hver for seg. De 5 innholds komiteene har deltakere fra alle de 4 representasjons komiteene, for å sikre kvalitet, bredde, nytte, og samspill.

EULAR presenterte sin nye strategi under åpningen som er en felles del av programmet. Representanter fra alle EULARs komiteer, samt spesielt inviterte ressurspersoner fra andre store organisasjoner har vært med å utarbeide den. Strategien vil fungere som en ledestjerne for EULARs avgjørelser og satsinger i neste periode.

I perioden 2018-2023 har EULAR opplevd betydelig vekst og gjennomgått en profesjonalisering på mange områder. Den nye strategien tar utgangspunkt i den tidligere strategien, den nye organiseringen og økt erfaring med digitale løsninger. Strategien for perioden 2024-2028 er drevet av en visjon om en verden der alle personer med RMDs blir anerkjent, diagnostisert og får forebyggende eller kurativ behandling. For å oppnå denne visjonen er EULARs oppdrag å minimere påvirkningen av RMD både på individnivå og samfunnsnivå. EULAR bidrar på områdene utdanning, bevisstgjøring, behandling, forebygging og forskning innen RMD-feltet.

EULARs visjonære mål krever tydelig ledelse. EULAR vil øke synligheten til RMDs og påvirke nasjonale og internasjonal helsepolitiske avgjørelser. Organisasjonen ønsker også å ha en ledende rolle innen innovasjon innen RMD feltet.

EULARs ambisjoner krever nødvendig ekspertise blant forskere og klinikere for å styrke behandlingsmulighetene for personer med RMDs. EULAR vil støtte personlig og faglig utvikling for å forbedre ferdigheter og kompetanse, bidra til personlig faglig vekst gjennom etablering av rammeverk for kompetanse og tilbud om utdanning. Det vil satses spesielt på revmatologer, helsepersonell og brukermedvirkere tidlig i karrieren.

Det blir spennende å se hvordan denne nye overordnede strategien kommer til å prege utvalget av aktiviteter, prosjekter og programmet på kongressen de neste årene.