Doktorgrad om artrose

Lege Alexander Mathiessen på Revmatologisk avdeling har disputert. Han har forsket på bruk av ultralyd i diagnostikk og oppfølging ved artrose.

DSC_0969.jpg

Årets første disputas på Diakonhjemmet og Revmatologisk avdeling fant sted 17. januar. Tema for Alexander Mathiessens avhandling var Ultrasound of hand osteoarthritis. Validity, reliability and predictive value of ultrasonography in patients with hand osteoarthritis. Oppgitt emne til hans prøveforelesning var  How to define and predict radiographic progression in hand osteoarthritis?

Den vanligste leddsykdommen

Artrose er den vanligste leddsykdommen som spesielt rammer eldre. Mathiessen har i flere år vært involvert i Oslo håndartrose kohort, avhandlingen hans er basert på ultralyd-undersøkelser av personer med håndartrose. Forskningen viser at ultralyd er like bra som MR og mer følsom enn røntgen i å oppdage artrose. Den viser også at leddbetennelse forekom hyppig i ledd med artrose, noe røntgen ikke er i stand til å fange opp. Dessuten kunne ultralyd skille mellom frisk og syk brusk, selv i små fingerledd. – Dette kan potensielt bedre diagnostikken og oppfølgingen av disse pasientene, samt øke forståelsen av sykdomsprosessene, sier Mathiessen (se Kunngjøringen).

Hans hovedveileder har vært overlege Hilde Berner Hammer ved Revmatologisk avdeling (se bildet). Hun var den første som disputerte ved avdelingen, i 1991.

Skjermbilde 2018-01-19 kl. 11.00.44
Hilde Berner Hammer og Alexander Mathiessen.

Alexander Mathiessen startets om forskningsassistent Revmatologisk avdeling allerede som medisinerstudent. Han var knyttet til avdelingen gjennom hele studiet, både som forskningsassistent, sekretær og sykepleier. Etter gjennomført turnustjeneste og verneplikt begynte han på Revmatologisk avdeling og Diakonhjemmet igjen i 2014, først som stipendiat og nå som LIS-lege. Det tenker han å fortsette med, med unntak av et år som post doc i Brigham/Harvard i Boston fra april 2018.

Stor forskningsaktivitet

Diakonhjemmet Sykehus er det sykehuset i landet utenom universitetssykehusene som har høyest forskningsaktivitet. I 2017 var det syv disputaser ved sykehuset. En stor andel av denne forskningen utgår fra Revmatologisk avdeling. I løpet av de siste åtte årene har det vært til sammen 25 disputaser ved avdelingen.

Revmatologisk avdeling har i flere år også vært en del av det ledende forskningsmiljøet innen revmatologi i Europa. Avdelingen har siden 2009 hatt utmerkelsen EULAR Center of Excellence, som en anerkjennelse for sin forskning.

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: