Oppsummering av behandlingsanbefalinger for kne- og hofteartrose

En oppsummering av behandlingsanbefalinger for kne- og hofteartrose er nå tilgjengelig. Oppsummeringen skal gjøre det enklere å få oversikt over gjeldende behandlingsanbefalinger, noe som kan bidra til bedre behandling for de som har hofte- eller kneartrose.

dsc_1167

Tidligere har anbefalingene kun vært tilgjengelig på engelsk og i lengre versjoner. Nå har forskere ved Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR) utarbeidet en systematisk oppsummering av de fire mest anerkjente retningslinjene for behandling av hofte- og kneartrose.

dsc_0889
Forsker og fysioterapeut, Nina Østerås

Oppsummering av behandlingsanbefalinger for kne- og hofteartrose ble utarbeidet som en del av SAMBA-studien. Denne studien har pågått siden januar 2015, og har til hensikt å bedre behandlingen av personer som har hofte- og kneartrose.
– Denne oppsummeringen er laget for at leger og fysioterapeuter på en rask og enkel måte skal få en oppdatering på hvilke tiltak og behandlinger som anbefales for personer med artrose i hofte eller kne. Oppsummeringen kan være et viktig og oversiktlig hjelpemiddel i en travel klinisk hverdag, sier Nina Østerås. Hun er forsker og fysioterapeut ved NKRR og leder av SAMBA-studien.

Trening før operasjon
Behandlingsanbefalingene er delt inn i ikke-medikamentelle (medisinfrie) tiltak, medikamentelle tiltak og kirurgiske behandlingstiltak. Hvert enkelt tiltak er fargekodet i henhold til styrkegraden på anbefalingen. Det som har grønn farge er behandlingstiltak som har en sterk anbefaling. Det vil si at det ligger solid forskningsmengde av høy kvalitet til grunn for tiltaket. Rødt vil si at tiltaket ikke anbefales. Det kan skyldes at det er forsket lite på dette, at forskningen har vist at det ikke har effekt eller at det er sprikende resultater.

– Målet er selvfølgelig at de tiltakene som er sterkest anbefalt, blir mer brukt, og at tiltak som har en svak anbefaling eller som ikke anbefales, blir sjelden eller ikke brukt. For eksempel er det viktig at alle som har artrose får tilbud om informasjon om sykdommen, støtte til egenmestring, trening, og vektreduksjon (ved overvekt). Vi ser at altfor mange blir henvist til vurdering av proteseoperasjon uten at andre tiltak er prøvd først. Det er faktisk bare 1 av 10 med hofte- eller kneartrose som vil få en så alvorlig grad av sykdommen at de vil trenge en proteseoperasjon. Operasjon er en god behandling for de som trenger det, men svært mange klarer seg fint uten operasjon ved å ta i bruk de andre behandlingstiltakene, sier Østerås.

Oppdateres med ny kunnskap
Oppsummeringen av behandlingsanbefalingene for hofte- og kneartrose er basert på retningslinjer som er tilgjengelig pr. i dag. Den vil bli oppdatert når det kommer nye versjoner av retningslinjene i fremtiden.

Anbefalingene er tilgjengelige på Klinisk verktøykasse på NKRRs hjemmesider.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarer eller e-poster som inneholder personlige opplysninger eller helseopplysninger ikke vil bli publisert eller besvart.

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: