Beregning av hjerte- og karrisiko hos personer med leddgikt

Personer med leddgikt (revmatoid artritt) har dobbelt så høy risiko for hjerte- og karsykdom som andre. I en avhandling som nylig utgikk fra Revmatologisk avdeling på Diakonhjemmet Sykehus og Universitetet i Oslo, ved Cynthia Crowson, var temaet beregning av hjerte- og karrisiko hos denne pasientgruppen.

IMG_8008
Anne Grete Semb og Cynthia Crowson

Cynthia Crowson, statistiker ved The Mayo Clinic in Rochester Minnesota, USA, disputerte nylig med sin avhandling: «The Complexities of Accurately Assessing Cardiovascular Disease Risk among Patients with Rheumatoid Arthritis». Hovedveileder for Crowson har vært overlege Anne Grete Semb, leder for den Forebyggende Hjerte-Revma klinikken ved Revmatologisk avdeling på Diakonhjemmet Sykehus. Begge er tilknyttet det internasjonale samarbeidsprosjektet, ATACC-RA (A TransAtlantic Cardiovascular Consortium for patients with RA), hvor Crowson har vært ledende statistiker.

I sitt doktorgradsarbeid har Crowson utviklet en statistisk metode for å fastslå nøyaktigheten til kalkulatorer som beregner risikoen for hjerte- og karsykdom. I hennes arbeid fant hun at sykdomsaktivitet er forbundet med økt sannsynlighet for hjerte- og karsykdom og at de vanligste kalkulatorene for beregning av hjerte- og karrisiko, både de som er utviklet for personer med leddgikt og de som er utviklet for den generelle befolkningen, ikke fungerer godt nok på de med leddgikt.

ATACK-RA

ATACC-RA, som Semb er administrativ leder for, ble etablert i 2013. Hovedformålet for ATACC-RA var å utvikle en kalkulator som kan beregne risikoen for hjerte- og karsykdom blant leddgiktpasienter. Dette har vist seg å innebære store utfordringer.

ATACC-RA består av 16 revmatologiske sentre fra 12 land. Det er samlet inn data fra over 500 pasienter med leddgikt, som har blitt fulgt over 5 år og som hadde ca. 500 kardiovaskulære hendelser.

Lese mer?

Kunngjøringen om Cynthia Crowsons disputas finnes her på Universitet i Oslos nettsider.

REVMAbloggen kan du lese mer «Handbook of Cardiovaskular Disease Management in Rheumatoid Arthritis, som Anne Grete Semb har vært redaktør av.

Du kan også lese mer om de europeiske anbefalingene for hjerte- og kar oppfølging av pasienter med inflammatorisk leddsykdom, som forskere ved Revmatologisk avdeling på Diakonhjemmet Sykehus var med å utvikle.

2 kommentarer om “Beregning av hjerte- og karrisiko hos personer med leddgikt”

 1. Jeg ser til stadighet forskning om dette emnet og de studiene jeg har satt meg ned og lest grundig finner jeg alltid en logisk brist i. Denne studien har jeg ikke rukket å lese gjennom enda men jeg tenker at det jeg har kritisert andre studier for er det samme her også basert på konklusjonen om dobbel så stor risiko for Hjerte kar lidelser.
  Et kontroll spørsmål jeg nesten tørr vedde på ikke er med i denne beregningen:
  Hvem sammenlikner man med?
  Resten av befolkningen eller inaktive «friske»?
  Det er et kjent faktum at inaktivitet er en av de viktigste faktorene uansett om man er frisk eller ikke. Hva er en av de mest vanlige konsekvenser av muskel og skjelettplager? Kan det være inaktivitet?
  Jeg er gjennomgående skeptisk til alle slike studier siden de sjeldent eller aldri vurderer om aktive syke og inaktive syke har ulik risiko akurat som resten av befolkningen.
  Hvis vi ser litt rundt oss vil vi fort se at inaktivitet, dårlig kosthold og overvekt ofte er tilstede hos kronisk syke. Hvis man legger disse 3 faktorene til grunn på tallene til friske vil man fort se at forskjellene på inaktive revmatikere og disse ikke er så store som man hevder.
  Noe øket risiko vil det alltid være både grunnet inflamasjonsmekanismer og ikke minst medisinbruk men jeg er overbevist om at ingen av disse studiene egentlig viser reele tall.
  Håper noen tar utfordringen og etterprøver disse momentene også blant spesialister og kanskje gjør en studie basert på det faktum at livsstilen til kronisk syke er som oftest meget uheldig og plasserer dem i en høyrisikogruppe basert på dette og ikke bare sykdommen i seg selv.

  Liker

  1. Takk for din interesse for den økte sykeligheten og dødeligheten vedr hjerte-karsykdom hos pasienter med revmatoid artritt (RA).
   Våre utsagn er basert på flere studier, men kanskje den viktigste er den fra det Danske nasjonale registeret hvor hele den Danske befolkningen er med. Man har trukket ut de med RA, diabetes mellitus og sammenliknet dem med den generelle befolkningen vedr risikoen for hjerte-infarkt etter multivariable justering. Ref: Lindhardsen et al. Ann Rheum Dis 2011;70:929-34

   Liker

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: