Hjerte- og karoppfølging av pasienter med inflammatorisk leddsykdom

Nå foreligger nye europeiske anbefalinger for forebygging av hjerte- og karsykdom hos pasienter med inflammatorisk leddsykdom. Leger på Diakonhjemmet Sykehus har vært viktige bidragsytere.

dsc_2530

Pasienter med revmatoid artritt og andre inflammatoriske leddsykdommer har økt risiko for hjerte- og karsykdommer sammenliknet med befolkningen for øvrig. I 2009 anbefalte EULAR (The European League Against Rheumatism) tiltak for oppfølging av hjertesykdom hos disse pasientene. Nye og utvidede anbefalinger for håndtering av den økte kardiovaskulære risikoen hos pasienter med inflammatorisk leddsykdom ble nylig publisert i det høyest rangerte revmatologiske tidsskriftet, Annals of the Rheumatic Diseases.

Sentrale bidragsytere

Leger ved Diakonhjemmet Sykehus har vært meget sentrale bidragsytere i utarbeidelse av anbefalingene.

Lege og Postdoc-forsker Silvia Rollefstad (forsidebildet) er delt førsteforfatter av de nye europeiske anbefalingene, og har vært sentral i den omfattende litteraturgjennomgangen og vurderingene som de nye anbefalingene bygger på. Overlege og hjertespesialist Anne Grete Semb og professor og avdelingssjef for Revmatologisk avdeling Tore K. Kvien har begge deltatt i arbeidsgruppen, Semb som eneste hjertespesialist blant revmatologer og indremedisinere.

Forebyggende Hjerte-Revma klinikk

Anne Grete Semb etablerte den Forebyggende Hjerte-Revma klinikken som del av Revmatologisk poliklinikk ved Diakonhjemmet Sykehus i 2008. I tillegg til vanlig pasientbehandling driver klinikken ulike forskningsprosjekter både nasjonalt og internajonalt for å vurdere effekten av forebyggende tiltak mot hjerte- og karsykdom.
Klinikken er omtalt i Nasjonal rapport fra spesialisthelsetjenesten 2015 : «Forskning og innovasjon til pasientens beste» (side 6-7), og i sykehusets årsmagasin  Dialog 2016, side 12-13.

Silvia Rollefstads doktorgradsarbeid og videre forskning på hjerte- og karsykdom hos pasienter med inflammatorisk leddsykdom utgår fra klinikken. Forskningen hennes er også omtalt i Dialog 2016, side 26 .

Forskning ved Forebyggende Hjerte-Revma klinikk har hatt stor betydning for utarbeidelsen av EULAR’s anbefalinger for hjerte-/karoppfølging av pasienter med inflammatorisk leddsykdom. Faksimile fra Nasjonal rapport fra spesialisthelsetjenesten 2015.

Viktig dokument

EULARs nye anbefalinger vil kunne systematisere og bedre det kardiovaskulære forebyggende arbeidet for pasienter med inflammatorisk leddsykdom utfra den kunnskapen som er tilgjengelig per dags dato. Det var stort fokus underveis på å utarbeide evidensbaserte anbefalinger som ble gradert utfra internasjonalt aksepterte verktøy (Grades of Recommendation, Assessment, Development and Evaluation (GRADE) Working Group system). Retningslinjene er utarbeidet med bakgrunn i at pasienter med inflammatorisk leddsykdom har dobbelt så høy risiko for hjerte- og karsykdom som befolkningen for øvrig.

Det har vært en debatt i fagmiljøet rundt hvilken spesialitet som skal være ansvarlig for at pasienter med inflammatorisk leddsykdom får vurdert sin risiko for hjerte- og karsykdom. Enkelte mener dette er allmennlegens oppgave, mens andre har argumentert for at det bør være revmatologen som ser disse pasientene oftest, eller indremedisinere/hjertespesialister. EULAR anbefaler nå at revmatologen bør ha hovedansvaret for at en risikovurdering blir utført, men kan altså henvise til andre spesialiteter.

Umøtte behov for forebygging

Pasienter med leddgikt er mer utsatt for kolesterolavleiring i blodårene. Derfor er det i de oppdaterte anbefalingene inkludert at man bør vurdere å utføre ultralyd av halspulsårene hos pasienter med leddgikt for å avdekke om de har kolesterolavleiringer som bør behandles.

Det er et stort umøtt behov for forebyggende arbeid vedrørende hjerte- og karsykdom for pasienter med inflammatorisk leddsykdom som blir påpekt og spesifisert i disse nye europeiske anbefalingene.
Les artikkelen i Annals of the Rheumatic Diseases .

Vi gjør oppmerksom på at kommentarer eller e-poster som inneholder personlige opplysninger eller helseopplysninger ikke vil bli publisert eller besvart.

3 kommentarer om “Hjerte- og karoppfølging av pasienter med inflammatorisk leddsykdom”

  1. Artikkelen viser til de inflammatoriske leddsykdommer. ER det rimelig å anta at de samme tingene gjelder ved de inflammatoriske bindevevssykdommene?

    Liker

    1. Vi vet med stor sannsynlighet at en økt forekomst av tradisjonelle risikofaktorer (som høyt blodtrykk og røyking) samt inflammasjon bidrar det økte risikoen for hjertesykdom hos leddgiktpasienter. Det er derfor sannsynlig i at pasienter med bindevevssykdommer også har en økt risiko for hjertesykdom med bakgrunn i at disse pasientene også har økt inflammasjonsnivå. Det er f.eks. rapportert mer kolesterolavleiringssykdom hos pasienter med systemisk sklerose og lupus erytematosus. Den ovenstående artikkelen beskriver praktiske anbefalinger for hvordan man skal håndtere den økte risikoen for hjertesykdom hos pasienter med inflammatorisk leddsykom. Bakgrunnen for disse anbefalingene er en omfattende gjennomgang av den forskningen som foreligger om temaet, og om dette kan ekstrapoleres til pasienter med bindevevssykdom er derfor usikkert.

      Liker

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: