Lærings- og mestringskurs

Visste du at revmatologisk avdeling på Diakonhjemmet Sykehus tilbyr lærings- og mestringskurs til deg som har en revmatisk sykdom? Å ha en revmatisk sykdom kan være krevende og påvirker oss alle forskjellig. På lærings- og mestringskursene våre lærer du hvordan du kan leve godt med sykdom.

nic_3193

Nedenfor finner du en oversikt over de kursene vi tilbyr hos oss som kan være relevante for deg med en revmatisk sykdom.

Revmakurs
Revmakurset er et to dagers kurs på dagtid for personer med leddgikt, psoriasisleddgikt og spondylartritt. Hensikten med Revmakurset er å dele kunnskap og erfaring om sykdommene og ulike muligheter for behandling. Pårørende er velkomne til å delta på kurset.

Kurset har undervisning om:

 • Sykdomslære
 • Symptomer som smerte og utmattelse
 • Aktivitet og trening
 • Kosthold
 • Medikamenter
 • Daglige aktiviteter
 • Sosiale roller
 • Følelsesmessige reaksjoner
 • Rettigheter og muligheter i NAV

Artrosekurs
Artrose kurset er et kurs over en dag for personer med artrose. På artrosekurset lærer du mer om artrose, utfordringer og muligheter ved dagliglivets aktiviteter, trening og hvilke legemidler som kan være aktuelle å bruke.

I etterkant av kurset har deltakere med håndartrose mulighet til å melde seg på en håndtreningsgruppe. For de med hofte- og/eller kneartrose finnes det også en egen treningsgruppe. Begge treningsgruppene ledes av en ergoterapeut og en fysioterapeut ved sykehuset.

Revmakurs på urdu
Kurset er et todagerskurs på for deltagere med ulike former for revmatisk sykdom, som har urdu som morsmål og som synes det kan være utfordrende å kommunisere på norsk. Tolk og revmatolog er tilstede på kurset og de snakker flytende urdu. En likeperson (person som selv har en revmatisk sykdom) har vært med å utvikle kurset. Hun snakker urdu og er med begge dagene.

Pårørende er velkomne.

Temaer det undervises i på revmakurset på urdu er:

 • Sykdomslære
 • Symptomer som smerte og utmattelse
 • Mestring av dagligdagse aktiviteter
 • Samhandling mellom helsepersonell og pasient
 • Fysisk aktivitet og trening
 • Kosthold
 • Medikamenter
 • Sosiale roller

 

Kurs om langvarige muskelsmerter og fibromyalgi
Undervisningen har til hensikt å gi personer som nylig har fått fibromyalgi økt kunnskap og forståelse om hva fibromyalgi er, og om smerter og mestring. Dette er et tre timers kurs hvor det deltar en gruppe på ca. 15 deltagere. Kurset ledes av en revmatolog og en sykepleier, og programmet legger til rette for dialog og erfaringsutveksling mellom deltakerne og helsepersonell.

Mange opplever det som nyttig å ha med pårørende.

dsc_1812

Kurs i Livsstyrketrening
Med jevne mellomrom arrangeres det kurs i Livsstyrketrening for personer med revmatisk sykdom. På Diakonhjemmet Sykehus har vi et Livsstyrkekurs som passer for alle. Dette kurset foregår på dagtid. I tillegg har vi et Livsstyrkekurs for unge voksne mellom 18 og 28 år.

Livsstyrketrening er et læringsprogram som bidrar til å styrke troen på egne ressurser og muligheter i møte med helseutfordringer. Forskningsartikler publisert fra vår avdeling viser at kurs i Livsstyrketrening er nyttig for personer med utmattelse og smerter.

Kurset foregår i grupper med åtte til tolv deltagere og ledes av to personer med helsefaglig bakgrunn og kompetanse innen ledelse av kurs i livsstyrketrening. Hvert kurs har elleve samlinger à 4 1/2 time. En kursperiode strekker seg over fire-fem måneder med en oppfølgingssamling etter ca. et halvt år. Påmelding til selve kurset gjøres etter et orienteringsmøte.

Den pedagogiske tilnærmingen bygger på metoder som stimulerer til oppmerksomhet og bevisstgjøring. Her er noen av temaene i kursprogrammet:

 • ”Hvem er jeg?” med fokus på ressurser og muligheter
 • Verdier – hva er viktig for meg nå?
 • Hvordan håndtere følelser og utfordringer knyttet til det å leve med en revmatisk sykdom
 • Hva trenger jeg? Om å kjenne og sette egne grenser
 • Hvordan akseptere sine ”sterke” og ”svake” sider

Les mer om Livsstyrketrening her

Her kan du lese flere forskningsartikler om Livsstyrketrening


DSC_8511Praktisk informasjon om alle kursene våre

Sted: Lærings- og mestringssenteret, Diakonhjemmet Sykehus.

Kursene er et samarbeid mellom erfarne brukere og helsepersonell og holdes i toppetasjen på sykehusets nye lærings- og mestringssenter i DBL-bygget.

Egenandel: Egenandelen er den samme som man betaler hos spesialist (eventuelt frikort). Pårørende deltar gratis.

Påmelding og henvisning

Er du pasient ved revmatologisk avdeling på Diakonhjemmet Sykehus kan du henvende deg direkte til oss på telefon 22451882 eller 22454873 eller benytte mail: revmakurs@diakonsyk.no Unngå da å benytte fødsels- og personnummer.

Du trenger henvisning fra fastlege hvis du ikke er pasient ved Diakonhjemmet Sykehus. Etter kurset sendes bekreftelse på at du har deltatt til fastlege eller henvisende lege. Trenger du sykemelding eller transport må du kontakte fastlegen din.

Hvis ikke er pasient på Diakonhjemmet Sykehus må fastlegen din sende en henvisning til:

Diakonhjemmet Sykehus
Revmatologisk avdeling
Kjetil Bergsmark
Postboks 23, Vinderen
0319 Oslo

Vi gjør oppmerksom på at kommentarer eller e-poster som inneholder personlige opplysninger eller helseopplysninger ikke vil bli publisert eller besvart.

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: