Viktig håndbok om hjerte- og karsykdom blant pasienter med leddgikt

Foto: Springer forlag
Foto: Springer forlag

Pasienter med revmatoid artritt (leddgikt) har høy risiko for hjerte-karsykdom og det er et stort umøtt behov for forebyggende kardiovaskulære tiltak for disse pasientene. Boken “Handbook of Cardiovascular Disease Management in Rheumatoid Arthritis” er den førte av sitt slag og går i dybden på årsaker, risikofaktorer, forebyggende tiltak for den økte kardiovaskulære risiko hos denne pasientgruppen.

 

Overlege, senior forsker og leder for Den forebyggende hjerte-revma klinikken ved Revmatologisk avdeling på Diakonhjemmet Sykehus, Anne Grete Semb, er redaktør for boken og har skrevet flere av kapitlene. Med seg på laget har hun hatt flere leger og forskere fra Norge og utlandet, inkludert to forskere fra Revmatologisk avdeling, Silvia Rollefstad og Eirik Ikdahl. Boken ble utgitt høsten 2016.

– Boken er viktig fordi den er den første av sitt slag og løfter frem et tema hvor det er store mangler når det kommer til forebygging og behandling, sier Anne Grete Semb Hun påpeker at pasienter med revmatoid artritt (RA) har nesten to ganger høyere risiko for hjerte- og karsykdom enn den generelle befolkningen. I tillegg har RA pasienter som har hatt en hjerte-karhendelse, som for eksempel slag, en økt dødelighet sammenliknet med pasienter som ikke har RA.

anne_grete_semb-hjerterdame-1
Overlege og senior forsker, Anne Grete Semb. Foto: nyebilder.no

– Til tross for dette har det vært lite fokus på forebyggende tiltak for denne pasientgruppen sammenlignet med andre høyrisiko pasientgrupper, som for eksempel de med arvelig forhøyet kolesterol, diabetes eller høyt blodtrykk. Disse har egne retningslinjer, poliklinikker med spesialisert personell og et og variert opplysningsmateriale i form av brosjyrer, bøker, kurs og liknende. For pasienter med RA er disse tiltakene stort sett manglende, men det er et stort skritt i riktig retning at det nå har kommet europeiske anbefalinger for forebygging av hjerte- og karsykdom hos pasienter med inflammatorisk leddsykdom, sier Semb

Anbefalingene kan du lese mer om på REVMAbloggen.

 Skrevet for helsepersonell

Boken “Handbook of Cardiovascular Disease Management in Rheumatoid Arthritis” tar for seg bakgrunnen for den økte dødeligheten hos RA pasienter i relasjon til hjerte og-karsykdom.

– Boken går systematisk gjennom risikofaktorer for hjerte- og karsykdom hos RA pasienter, både tradisjonelle og sykdomsrelaterte risikofaktorer. I tillegg beskrives utfordringer relatert til kardiovaskulær risikoevaluering hos RA pasienter. Til slutt gjennomgås farmakologiske og ikke–farmakologiske kardiovaskulære forebyggende tiltak. Dette er en kort og lettlest håndbok, sier Semb

Boken egner seg for fastleger, indremedisinere, revmatologer og hjertespesialister samt spesialisert helsepersonell f. eks sykepleiere som arbeider på forebyggende poliklinikker som lipidklinikker, diabetes poliklinikker, medisinske poliklinikker, legesentre etc. I tillegg egner boken seg for leger under spesialisering til f. eks i indremedisin, revmatologi og kardiologi.

Boken kan kjøpes på Springer forlagets internettside. Her kan du kan laste et av kapitlene gratis. Boken er også tilgjengelig som eBook via Springers nettsider og kan i tillegg kjøpes på Google Books og Amazon.

Bokens fulle referanse er: Handbook of Cardiovascular Disease Management in Rheumatoid Arthritis. Editor Anne Grete Semb, Springer International Publishing Switzerland. ISBN 978-3-319-26780-7, ISBN 978-3-319-26782-1 (eBook), DOI 10.1007/978-3-319-26782-1

Én tanke om “Viktig håndbok om hjerte- og karsykdom blant pasienter med leddgikt”

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: