Doktorgrad: Håndartrose, smerter og overvekt

Hvilke faktorer påvirker smerter ved håndartrose og er det en sammenheng mellom overvekt og håndartrose?

I en artikkelserie på REVMAbloggen tar vi et tilbakeblikk på tidligere doktorgrader. I dag presenterer vi doktorgraden til Karin Magnusson, fysioterapeut og forsker hos Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR). Hun disputerte i mars 2015.

dsc_1114

Det finnes foreløpig ingen medikamenter som kan kurere artrose, og det er derfor viktig å studere risikofaktorer for smerter og dårligere prognose slik at leddsykdommen kan forebygges.

I sin avhandling undersøkte Magnusson hvilke faktorer som påvirker smerter ved håndartrose. I tillegg så hun på sammenhengen mellom overvekt og håndartrose. Hun fant at personer som hadde livsstilsykdommen diabetes og smerter i flere kroppsdeler var mer plaget av smerter ved artrose i hendene.

– I tillegg fant jeg at overvektige personer ikke hadde økt risiko for utvikling av håndartrose, og heller ikke dårligere prognoser eller verre håndsmerter enn de som ikke var overvektige, sier Karin Magnusson.

NIC_2873
Fysioterapeut og forsker ved NKRR, Karin Magnusson.

Diabetes og smerter

Håndartrosepasienter med diabetes hadde mer uttalte håndsmerter sammenlignet med pasienter uten diabetes. Sammenhengen mellom diabetes og smerte var sterkest i gruppen som hadde den alvorligste formen for håndartrose (erosiv håndartrose). De som hadde generaliserte kroppssmerter hadde naturlig nok også mer håndsmerter, mens det var en svakere sammenheng mellom graden av røntgenforandringer i fingerleddene og graden av håndsmerter i hvile og aktivitet.

Overvekt

Selv om Magnusson ikke fant noen sammenheng mellom høy kroppsvekt og økt forekomst av håndartrose eller dårligere prognose og mer smerter, fant hun imidlertid en tendens til at høy kroppsvekt tidlig i livet var av betydning for senere utvikling av håndartrose.

– Det vil si at hvis man er overvektig tidlig i livet så øker det sjansen for år å utvikle håndartrose. Blir man derimot overvektig i voksen alder har det ingenting å si for utvikling av håndartrose, forklarer Magnusson.

Forskerne undersøkte også nøyaktigheten av selvrapportert vekt og høyde, og fant en sterk sammenheng mellom høyere kroppsmasseindeks (BMI) og unøyaktig rapportering, og denne unøyaktigheten var større blant de som hadde artrose.

Kort om studien

Magnusson og medarbeidere brukte data fra to ulike undersøkelser i sitt arbeid. I en befolkningsstudie som startet i 1990 ble totalt 630 personer bosatt i Ullensaker kommune undersøkt for håndartrose på Diakonhjemmet sykehus i 2010. I tillegg ble det brukt data fra en undersøkelse hvor man over syv år har fulgt103 pasienter med etablert håndartrose som behandles på Diakonhjemmet Sykehus.

Har du håndartrose? Da kan det være lurt å gjøre dette treningsprogrammet for håndartrose.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarer eller e-poster som inneholder personlige opplysninger eller helseopplysninger ikke vil bli publisert eller besvart.

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: