Ny studie om type 1 diabetes og håndartrose

En ny studie om diabetes og håndartrose viser at type 1 diabetes er sterkt assosiert med smerter ved artrose, men forskerne fant også at type 1 diabetes ikke påvirker leddforandringer på røntgen hos mennesker med håndartrose.  

dsc_1114

Dialong-studien er publisert i det åpne tidsskriftet PLOSone . Karin Magnusson ved Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk avdeling (NKRR), forskere ved Revmatologisk avdeling ved Diakonhjemmet sykehus og diabetesforskere og fysikalske medisinere ved Ullevål Sykehus var ansvarlige for studien.

– Vi fant at langtidseksponering for type 1 diabetes ikke gir høyere risiko for håndartrose, men de som har både håndartrose og diabetes 1 har økte håndsmerter og dårligere funksjonsnivå enn de som ikke har type 1 diabetes. I tillegg viser vår studie at høyt langtidsblodsukker kan utelukkes som en årsak til leddforandringer grunnet artrose, sier Karin Magnusson.Magnusson påpeker at sammenhengen mellom blodsukker og smertemekanismer ved artrose må studeres nærmere.

Kan livsstil påvirke smertene?

Studien gir bedre innsikt i årsaker til artrose, noe som på sikt vil kunne bedre behandlingsmulighetene for personer med denne leddsykdommen. Det finnes foreløpig ingen kur mot artrose, og i dag er all behandling rettet mot symptomlindring.

– Det er spennende at det er så sterke sammenhenger til håndsmerte også når man tar hensyn til andre faktorer som kunne forårsake denne smerten. Jeg tenker da på andre håndplager som ofte forekommer hos diabetikere, slik som stivhet og nevropati, og også andre livsstilsfaktorer slik som høyt blodtrykk og fedme som kan gi økte smerter uten at man har artrose. Studien innebærer at vi må studere smertemekanismene nærmere, både hos de som ha artrose og de som ikke har artrose, og kanskje se dem i sammenheng med blodsukker. Hos alle andre enn type 1 diabetikere, også de med type 2 diabetes, påvirkes jo blodsukkernivået av livsstilen. Dette betyr at livsstil kan ha noe å si for smertene man opplever, også i ikke-vektbærende ledd som hendene, sier Magnusson.

NIC_2873
Forsker og fysioterapeut hos NKRR, Karin Magnusson.

Viktig for å gi bedre artrosebehandling

I Dialong Hand studien ble 96 personer med type 1 diabetes, som var diagnostiserte før 1970 og som jevnlig besøkte Norsk Diabetessenter, sammenlignet med 69 friske kontroller som ikke hadde diabetes. Diabetikerne hadde vært eksponert for et høyt blodsukker i gjennomsnittlig 51 år, mens kontrollene hadde normalt blodsukker i hele perioden. Forskerne tok røntgenbilder av hendene til alle deltakerne i 2015 og deltakerne svarte i tillegg på spørreskjemaer angående håndsmerter og funksjonsnivå. Studien er retningsgivende blant annet når forskere nå detaljstuderer smerte ved håndartrose i en annen studie som for tiden gjennomføres ved Revmatologisk avdeling på Diakonhjemmet Sykehus, i Nor-Hand studien .

–Vi må jobbe for å bedre forstå sammenhengene mellom blodsukker, eventuell. påvirkning av livsstil og smertene disse pasientene opplever. Slik kan vi utvikle bedre og mer skreddersydd behandling for personer som er plaget av artrose og medfølgende smerter, avslutter Magnusson.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarer eller e-poster som inneholder personlige opplysninger eller helseopplysninger ikke vil bli publisert eller besvart.

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: