Hvordan ser fremtidens poliklinikk ut?

Det spørsmålet skal en prosjektgruppe på Diakonhjemmet Sykehus ta et dypdykk i når de nå starter et forprosjekt for en digital poliklinikk; DiaDigiPol.

dsc_1120

Prosjektgruppen ble nylig tildelt midler fra Diakonhjemmet Sykehus sitt fond for forskning, innovasjon og fagutvikling for å starte arbeidet med å utrede mulighetene for å skape fremtidens poliklinikk.

– Med dagens teknologi har vi muligheter til å følge opp pasienter på andre måter enn det som gjøres i dag. Målet med dette prosjektet er å undersøke mulighetene og behovet for digitale alternativer til at pasientene må møte opp fysisk på poliklinikken, forteller prosjektleder Nina Østerås, seniorforsker hos NKRR.

I Helsinki i Finland har noen sykehus tatt i bruk en løsning for digital poliklinikk. Det eksisterer også noen lignende løsninger i Norge, men de er i liten grad tatt i bruk innen spesialisthelsetjenesten.

Prosjektgruppen er den samme som står bak TANGO-prosjektet . De har testet ut en løsning for digital hjemmerapportering på Revmatologisk avdeling, hvor pasientene kan rapportere sin helse- og sykdomstilstand via mobil, nettbrett eller PC. Erfaringene fra TANGO er at pasientene er svært fornøyde med mulighetene for å svare på spørsmålene hjemmefra istedenfor å sitte på poliklinikken og besvare spørsmålene.

Hva ønsker brukere, klinikere og ledelse?

Del en av prosjektet er å undersøke det reelle behovet og ønsket for en digital poliklinikk som et alternativ i tillegg til dagens ”fysiske” poliklinikk. Derfor skal prosjektgruppen arrangere workshops med helsepersonell, brukerrepresentanter og ledelse ved sykehuset for å samle innspill og utvikle forslag til et konsept for digital poliklinikk.

– Vi skal undersøke hvilke muligheter og begrensninger som finnes. Vi vil finne svar på om dette er noe pasienter og ansatte ønsker, om det er gjennomførbart, hva som kreves for å få dette i stand og hvilke løsninger som kan tas i bruk å få dette til å fungere, forteller Østerås.

Hva går ideen ut på?

Muligheter for å chatte med eller ha videomøte med helsepersonell og digital hjemmerapportering om sykdomsaktiviteten er eksempler på hva en digital poliklinikk kan inneholde. Dette kan være aktuelt for langtidsoppfølging av pasienter med kronisk sykdom, men også for konsultasjoner med pasienter i forkant eller etterkant av innleggelser og planlagte inngrep.

– Dette blir kjempespennende. Dagens teknologi åpner for nye muligheter, og jeg tror mange pasienter vil ønske dette velkommen. Det gir mer fleksibilitet og valgfrihet, og er også i tråd med politiske føringer om å skape «pasientens digitale helsetjeneste», sier Østerås.

En digitalisert poliklinikk kan også innebære at pasientene kan tilbringe mer tid på jobb eller hjemme, og mindre tid på sykehuset.

– Forhåpentligvis kan dette prosjektet bidra til å hjelpe personer med sykdommer og funksjonsnedsettelser å få den hjelpen de trenger uten at de må bruke tid og ressurser på å møte opp på sykehuset.

Forprosjektet ferdig i november

Målet er at forprosjektet skal resultere i en beskrivelse av og tilrettelegging for konseptet digital poliklinikk. Dersom konseptideen, som leveres i november 2018, blir positivt mottatt, vil neste steg være å søke om prosjektmidler for utvikling av en slik løsning.

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: