En studie fra Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR) har som mål å forbedre helsetjenestetilbudet til personer med fibromyalgi.
Studien heter FiRST-studien, og ledes av Kåre Birger Hagen som er leder for NKRR.
Fibromyalgi kjennetegnes først og fremst ved utbredte og langvarige smerter, men også andre symptomer som tretthet, søvnforstyrrelse, depresjon og problemer med å huske er vanlige. Hvert år mottar flere tusen personer med fibromyalgi rehabilitering i spesialisthelsetjenestenog det meste av dette foregår i spesialiserte rehabiliteringsinstitusjoner.
– Det finnes i dag ingen behandling som kan kurere fibromyalgi og effektene av både medisiner og medisinfrie tiltak er liten eller fraværende, sier Kåre Birger Hagen.
Følger pasientene før og etter rehabiliteringen
Personer med fibromyalgi har flere ulike symptomer og plager som opptrer i varierende grad fra person til person. Forskerne hos NKRR skal nå følge pasienter gjennom et rehabiliteringsforløp for å se om det er mulig å identifisere om det er noen symptomer som er avgjørende for om de får gode resultater av rehabiliteringen eller ikke.
– For eksempel kan det hende det viser seg at de som har lett eller moderat depresjon har lavere sannsynlighet for å bli bedre av rehabiliteringen. Hvis det viser seg at det finnes enkeltfaktorer som kan forutsi utfallet av behandlingen er det gode nyheter for denne pasientgruppen. I så fall kan vi tilpasse rehabiliteringen til den enkelte pasient og gi mye mer målrettet behandling, sier Hagen.
Den første delen av FiRST-studien går altså ut på å kartlegge mulige faktorer som kan forutsi utfallet av rehabiliteringen. Når den delen er gjennomført starter arbeidet med å utvikle og teste rehabiliteringsprogrammer som retter seg mot disse faktorene.
Samarbeidsprosjekt
FiRST-studien er et samarbeidsprosjekt mellom NKRR, Diakonhjemmet Sykehus, Sunnaas Sykehus, Helse Bergen og Helse Nord-Trøndelag. Målet er å inkludere 1000 deltakere. Flere hundre pasienter som har fått tilbud om rehabilitering har allerede fått en forespørsel om deltakelse i FiRST-studien i postkassen. Rekruttering til studien pågår fortsatt.
Resultatene fra del en av studien er forventet i 2020.
Vi gjør oppmerksom på at kommentarer eller e-poster som inneholder personlige opplysninger eller helseopplysninger ikke vil bli publisert eller besvart.