Bedre rehabilitering for de med fibromyalgi

En studie fra Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR) har som mål å forbedre helsetjenestetilbudet til personer med fibromyalgi.

DSC_2322

Studien heter FiRST-studien, og ledes av Kåre Birger Hagen som er leder for NKRR.

Fibromyalgi kjennetegnes først og fremst ved utbredte og langvarige smerter, men også andre symptomer som tretthet, søvnforstyrrelse, depresjon og problemer med å huske er vanlige. Hvert år mottar flere tusen personer med fibromyalgi rehabilitering i spesialisthelsetjenestenog det meste av dette foregår i spesialiserte rehabiliteringsinstitusjoner.

– Det finnes i dag ingen behandling som kan kurere fibromyalgi og effektene av både medisiner og medisinfrie tiltak er liten eller fraværende, sier Kåre Birger Hagen.

Følger pasientene før og etter rehabiliteringen

Personer med fibromyalgi har flere ulike symptomer og plager som  opptrer i varierende grad fra person til person. Forskerne hos NKRR skal nå følge pasienter gjennom et  rehabiliteringsforløp for å se om det er mulig å identifisere om det er noen symptomer som er avgjørende for om de får gode resultater av rehabiliteringen eller ikke.

– For eksempel kan det hende det viser seg at de som har lett eller moderat depresjon har lavere sannsynlighet for å bli bedre av rehabiliteringen. Hvis det viser seg at det finnes enkeltfaktorer som kan forutsi utfallet av behandlingen er det gode nyheter for denne pasientgruppen. I så fall kan vi tilpasse rehabiliteringen til den enkelte pasient og gi mye mer målrettet behandling, sier Hagen.

NIC_3373

Den første delen av FiRST-studien går altså ut på å kartlegge mulige faktorer som kan forutsi utfallet av rehabiliteringen. Når den delen er gjennomført starter arbeidet med å utvikle og teste rehabiliteringsprogrammer som retter seg mot disse faktorene.

Samarbeidsprosjekt

FiRST-studien er et samarbeidsprosjekt mellom NKRR, Diakonhjemmet Sykehus, Sunnaas Sykehus, Helse Bergen og Helse Nord-Trøndelag. Målet er å inkludere 1000 deltakere. Flere hundre pasienter som har fått tilbud om rehabilitering har allerede fått en forespørsel om deltakelse i FiRST-studien i postkassen.  Rekruttering til studien pågår fortsatt.

Resultatene fra del en av studien er forventet i 2020.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarer eller e-poster som inneholder personlige opplysninger eller helseopplysninger ikke vil bli publisert eller besvart.

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: