Midler til to nye forskningsprosjekter

Revmatologisk avdeling på Diakonhjemmet Sykehus har nylig mottatt midler fra Helse Sør-Øst til to nye prosjekter: en post Doc og et doktorgradsprosjekt. I denne artikkelen kan du lese mer om hva det skal forskes på i disse prosjektene.

DSC_2205

Mer kunnskap om smerte ved håndartrose

Prosjektet «Pain in hand osteoarthritis in a biopsychosocial framework» ble tildelt midler fra Helse Sør-Øst. Håndartrose er en vanlig tilstand i den generelle befolkningen. Det er vist syv prosent av menn og fjorten prosent av kvinner over førti år har symptomatisk håndartrose. Smerte er deres største problem og smertestillende behandling har ofte begrenset effekt. Imidlertid vet vi lite om hva som forårsaker smerter, og få studier har studert de psykososiale faktorene.

Elisabeth Mulrooney er utdannet fysioterapeut, og har jobbet som prosjektkoordinator på Nor-Hand studien. Hun starter som stipendiat i 2018 med Ida K. Haugen som hovedveileder. Hun vil i sitt prosjekt bruke data fra Nor-Hand studien, som er en observasjonsstudie av pasienter med håndartrose med bredt fokus på smerte. Målet med Elisabeths prosjekt er å studere smertekarakteristika ved håndartrose og psykososiale faktorer som er assosiert med smerte slik som depresjon, angst, katastrofetenkning, stress etc. Hun vil også undersøke hvorvidt disse faktorene er assosiert med endringer i det sentrale nervesystemet, såkalt sentral sensitisering, som bidrar til økt smerteopplevelse.

DSC_0473
Ida K. Haugen (t.v.) er hovedveileder for stipendiat, Elisabeth Mulrooney (t.h.).

Elisabeths prosjekt vil bidra til økt kunnskap om smerte og dens risikofaktorer hos pasienter med håndartrose, som vil ha direkte nytte i den daglige kliniske hverdagen. Vi antar at psykososiale faktorer vil delvis kunne forklare hvorfor det er stor forskjell i grad av selv-rapportert mellom pasienter tross tilsvarende grad av artrose. Dersom psykososiale faktorer forklarer mye av den opplevde smerten, vil denne kunnskapen også være av betydning for gjennomføringen av fremtidige kliniske forsøk på symptomlindrende behandling.

Kobling av registre gir mer informasjon om pasientene

Overlege ved Revmatologisk avdeling, Sella Aarrestad Provan, har fått midler til et postdoc-prosjekt.  Prosjektet vil analysere data fra longitudinelle registre der pasienter med leddgikt er blitt fulgt over flere år. I løpet av disse årene er nye medikamentelle muligheter blitt en realitet for mange. Ved å koble pasientene til nasjonale registre kan man vurdere dødelighet og forekomst av annen sykdom i pasientgruppen over tid. Prosjektet vil også undersøke deltagelse i arbeidslivet og bruk av tjenester fra for eksempel NAV.

Prosjektet innebærer samarbeid med andre forskere i Norden.

Tildelingene er publisert på nettsidene til Helse Sør-Øst.

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: