Sykdomsaktiviteten påvirker arbeidslivet

Når sykdomsaktiviteten reduseres øker deltakelsen i arbeidslivet. Det viser en studie som inkluderte personer med nylig diagnostisert aksial spondyloartritt.

NIC_3406

– Målet med denne studien var å undersøke om arbeidsproduktivitet ble påvirket av sykdomsaktivitet hos personer med aksial spondyloartritt. Det er første gang en slik studie er gjort på personer som nylig har fått diagnosen tidlig i sykdomsforløpet. I vår studie hadde deltakerne i snitt hatt symptomer på sykdommen i fjorten måneder, sier Camilla Fongen. Hun er fysioterapeut hos NKRR og har vært prosjektkoordinator i studien.

Arbeidsproduktivitet kan beskrives som summen av to faktorer: hvor stort sykefravær man har, og hvor effektiv man klarer å være når man først er på jobb. For noen med kroniske sykdommer kan man godt være 100 % tilstede på jobb, men allikevel føle at man kun klarer å yte for eksempel 80 % fordi man har vondt eller har lite energi. I denne studien var arbeidsproduktiviteten redusert med 30 % ved tidspunktet for diagnosen.

DSC_1510
Camilla Fongen

Arbeidsproduktiviteten rammes tidlig i sykdomsforløpet

Hovedfunnet i denne studien er at arbeidsproduktiviteten til personer med aksial spondyloartritt påvirkes tidlig i sykdomsforløpet. Men studien viste også at i løpet av det året deltakerne ble fulgt, og man fikk redusert sykdomsaktiviteten, så økte arbeidsproduktiviteten.

– Jobbsituasjonen er påvirket for mange med aksial spondyloartritt, og vi ser at pasientene rapporterer både at de klarer yte mindre når de er på jobbet og at flere er helt eller delvis sykemeldte. I vår studie ser vi at arbeidsproduktiviteten er knyttet til hvor høy sykdomsaktivitet pasientene har. Jo mer sykdomsaktivitet de har, jo lavere er arbeidsproduktiviteten, forteller Fongen.

Når sykdomsaktiviteten går ned, så øker arbeidsproduktiviteten. Det er første gang dette er vist hos en gruppe personer som har hatt diagnosen i så kort tid.

Må komme tidlig i gang med behandling

Når det kommer til å jobbe, er de vanligste utfordringene for denne pasientgruppen at de ikke har nok energi til å gjennomføre en full dags arbeid, at de har problemer med smerter og stivhet, at de strever med å sitte eller stå i ro over lengre tid og fysisk krevende arbeidsoppgaver.

Aksial spondyloartritt rammer ofte i ung alder, og som studien viser påvirkes arbeidslivet av sykdommen. Men studien viser også at når man fikk redusert sykdomsaktiviteten, så gikk arbeidsproduktiviteten opp.

– Personer med aksial spondyloartritt er ofte unge når de får diagnosen, og har et langt liv foran seg i arbeidslivet. I denne studien var snittalderen blant deltakerne 30 år. Det er viktig at denne pasientgruppen får tidlig diagnose, at man kommer tidlig i gang med behandlingen og at man får redusert sykdomsaktiviteten slik at man kan holde seg i arbeid, sier Fongen.

dsc_0644

SPACE

Denne studien er en del av SPACE-kohorten, som er et europeisk samarbeidsprosjekt mellom Nederland, Norge, Sverige og Italia. Samarbeidet mellom landene gjør at man kan studere større pasientgrupper og få mer solide data å jobbe med. Revmatologisk avdeling og NKRR ved Diakonhjemmet Sykehus er med fra Norge.

Vil du lese hele studien kan du gjøre det her.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarer eller e-poster som inneholder personlige opplysninger eller helseopplysninger ikke vil bli publisert eller besvart.

 

 

 

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: