Revmatologisk avdeling i Nasjonal forskningsrapport

I den årlige forskningsrapporten fra Helse- og omsorgsdepartementet er Revmatologisk avdeling representert med hele to av atten forskningsprosjekter fra hele landet. – Dette er en hyggelig anerkjennelse av forskningen vi gjør ved avdelingen, sier avdelingssjef, professor Tore K. Kvien.

Skjermbilde 2017-06-27 kl. 12.49.12
Bildet er hentet fra Nasjonal rapport fra spesialisthelsetjenesten 2016

Hvert år utarbeider Helse- og omsorgsdepartementet en Nasjonal forskningsrapport om innovasjon og forskning ved de norske sykehusene. Det er de regionale helseforetakene som velger ut hvilke forskningsprosjekter som skal være med i rapporten. I årets rapport «Forskning og innovasjon til pasientens beste» ble det fra Helse Sør-Øst valgt ut åtte prosjekter, hvorav to av prosjektene er fra Revmatologisk avdeling ved Diakonhjemmet Sykehus. De to forskningsprosjektene er NOR-SWITCH studien og ARCTIC-studien.

– Både NOR-SWITCH og ARCTIC er store nasjonale studier som har vært ledet av Revmatologisk avdeling, men de har involvert avdelinger fra alle de regionale helseforetakene. Både ARCTIC og NOR-SWITCH har blitt publisert i to av verdens mest anerkjente medisinske tidsskrifter, henholdsvis The BMJ og The Lancet. I tillegg til internasjonal oppmerksomhet har også NRK dekket begge studiene, forteller Kvien.

Den nasjonale forskningsrapporten kan leses her.

Om NOR-SWITCH studien

Skjermbilde 2017-06-27 kl. 12.50.28
Bildet er hentet fra Nasjonal rapport fra spesialisthelsetjenesten 2016

I studien deltok 482 pasienter som alle gikk på den biologiske medisinen Remicade® og hadde en av følgende sykdommer: leddgikt, spondyloartritt (Bektherev), psoriasisgikt, psoriasis, ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom. Halvparten ble byttet over til den biotilsvarende medisinen Remsima®, mens den andre halvparten fortsatte på Remicade®. Utgiftene til Remsima® er omtrent halvparten av utgiftene til Remicade®. Deltakerne ble tett fulgt opp i et år, og underveis målte man blant annet sykdomsaktivitet, mulige bivirkninger, legemiddelkonsentrasjoner i blodet og om pasientene dannet antistoffer mot medisinen de fikk.

– Resultatene viser at å la pasienter med disse diagnosene bytte fra den dyre medisinen til den mindre kostbare medisinen ikke gir noen forskjeller i sykdomsaktivitet eller bivirkninger. Uansett hva vi målte fant vi ingen forskjell mellom Remicade® og biotilsvarende Remsima®. Effekten er altså den samme, men kostnadene mer enn halveres. Det betyr at flere kan få viktig behandling, sier professor Tore K. Kvien, avdelingssjef ved Revmatologisk avdeling på Diakonhjemmet Sykehus og leder av NOR-SWITCH studien.

 • Studien ble publisert i The Lancet og kan leses her.
 • Se innslaget om NOR-SWITCH studien på Dagsrevyen her.
 • Les artikkel om NOR-SWTCH studien på nrk.no her.
 • Studien er finansiert over statsbudsjettet med 20 millioner i 2014.
 • 40 norske avdelinger fra 25 sykehus var involvert i studien og 482 pasienter deltok.
 • NOR-SWITCH er en randomisert, dobbelt blindet studie.
 • Helse Sør-Øst RHF fikk oppdraget og ga Diakonhjemmet Sykehus ansvar for å lede studien.

Om ARCTIC-studien

Skjermbilde 2017-06-27 kl. 12.50.02
Bildet er hentet fra Nasjonal rapport fra spesialisthelsetjenesten 2016

En ny behandlingsstrategi, utviklet av norske forskere ved Diakonhjemmet Sykehus, viser banebrytende resultater for behandling av leddgiktpasienter. Utgangspunktet for studien var egentlig å undersøke effekten av å bruke ultralydundersøkelser til å styre behandlingen hos pasienter med leddgikt. Effekten av dette viste seg å være mindre enn forventet. Istedenfor viser resultatene at aggressiv medisinering utgjør den store forskjellen. Nøkkelen til suksessen har vært at pasienten kommer tidlig til behandling og at hver pasient får tett oppfølging kombinert med individuelt tilpasset medisinering. Forskerne har laget et ”trappetrinnsopplegg” for medisineringen av pasientene hvor legen trapper opp medisindosen til neste nivå dersom pasienten ikke har tilstrekkelig effekt av behandlingen.

– Resultatene viser at to av tre pasienter oppnår remisjon, altså blir tilnærmet symptomfrie. Før vi startet denne studien var det kun en fjerdedel av pasientene som oppnådde liknende resultater, sier overlege og professor, Espen A. Haavardsholm ved Diakonhjemmet Sykehus.

 • Studien ble publisert i The BMJ og kan leses her.
 • Les mer om ARCTIC studien på nrk.no her.
 • Involverte elleve revmatologiske avdelinger fra alle helseregioner i Norge
 • 238 pasienter deltok.
 • ARCTIC-studien er en nasjonal, randomisert, klinisk, multisenterstudie av pasienter med nydiagnostisert leddgikt (dvs. mindre enn to år siden første symptom).
 • Studien er finansiert gjennom forskningsmidler fra Norges Forskningsråd, Helse Sør-Øst, Norske Kvinners Sanitetsforening, Norsk Revmatikerforbund, AbbVie, UCB, Pfizer, MSD og Roche.

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: