Anbefalinger for pasientundervisning tilgjengelige på norsk

Det er viktig at pasienter med inflammatorisk revmatiske sykdommer får informasjon om sin sykdom, hva som er riktig behandling og hva pasienten selv kan gjøre for å leve best mulig med sykdommen. Nå er de europeiske anbefalingene for pasientundervisning for personer med inflammatorisk revmatisk sykdom tilgjengelige på norsk.

dsc_1065

Heidi A. Zangi, forsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR), har deltatt i EULARS arbeidsgruppe som i 2015 utarbeidet og publiserte de engelske anbefalingene for pasientundervisning. Hun er også førsteforfatter av artikkelen som omhandler disse anbefalingene .

Da de europeiske anbefalingene for pasientundervisning ble publisert omtalte vi dette på NKRRs nettsider . Zangi forklarte den gang bakgrunnen for anbefalingene og hvordan arbeidsgruppen gikk frem for å utarbeide anbefalingene:

«- Basert på en systematisk litteraturoversikt og diskusjoner innad i gruppen ble det formulert åtte kunnskapsbaserte anbefalinger, sier Heidi Zangi. Hun forteller at anbefalingene omhandler hvorfor og hvordan undervisningen bør gjennomføres, når den bør tilbys, hvem som bør gjennomføre undervisningen og hvilken kompetanse de bør ha, samt hvordan undervisningen bør evalueres.»

Nedenfor kan du lese de europeiske anbefalingene for pasientundervisning til personer med inflammatorisk revmatisk leddsykdom, som også er tilgjengelige i Klinisk verktøykasse på NKRRs nettsider.

DSC_0828
Heidi A. Zangi

Overordnede prinsipper

  • Pasientundervisning er en planlagt interaktiv læringsprosess som skal gjøre personer med inflammatorisk revmatisk sykdom bedre i stand til å håndtere livet og oppnå optimal helse og velvære.
  • God kommunikasjon, medbestemmelse og samhandling mellom pasienter og helsepersonell er helt nødvendig for at pasientundervisningen skal være effektiv

Anbefalinger

1. Personer med inflammatorisk revmatisk sykdom bør få tilbud om pasientundervisning som en integrert del av standard behandling for å øke deres medvirkning i behandling og helsefremmende tiltak

2. Personer med inflammatorisk revmatisk sykdom bør ha tilgang til pasientundervisning gjennom hele sykdomsforløpet og som et minimum når diagnosen stilles, ved endring av medikamentell behandling og når pasienten har behov for det på grunn av sin fysiske, psykiske eller sosiale tilstand

3. Innhold og form på pasientundervisningen bør skreddersys og tilpasses den enkelte pasients behov

4. Pasientundervisning bør omfatte individuell og/eller gruppebasert undervisning. Den kan gjennomføres ansikt-til-ansikt og/eller nettbasert, gjerne understøttet av telefonsamtale, skriftlig informasjon, film, og lignende

5. Pasientundervisning bør ha et teoretisk fundament og være kunnskapsbasert. F.eks. kan selvhjelpsprogrammer, kognitiv atferdsterapi eller stressmestring være aktuelt.

6. Effekten av pasientundervisning bør evalueres. Effektmålene bør gjenspeile hensikten med og innholdet i undervisningen.

7. Pasientundervisning bør gjennomføres av helsepersonell med relevant kompetanse og erfarne brukere. Når det er hensiktsmessig bør undervisningen gjennomføres av et tverrfaglig team.

8. Helsepersonell og erfarne brukere som skal utføre pasientundervisning bør få mulighet til å gjennomgå relevant opplæring for å tilegne seg og opprettholde kunnskap og ferdigheter.

 

Zangi HA et al. EULAR recommendations for patient education for people with inflammatory arthritis. Ann Rheum Dis 2015; 74:954-962. Published online first on March 3, 2015 as doi:10.1136/annrheumdis-2014-206807

Legg igjen en kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: