Forskning, revmatisk sykdom og trening

Hva sier egentlig forskningen om trening når man har en revmatisk sykdom? Gjennom flere studier har forskere ved NKRR fordypet seg i dette temaet, og kommer her med noen nyttige tips.

DSC_1912

Innholdet i artikkelen finner du også i denne filmen som NKRR har laget. Du finner flere filmer om revmatisk sykdom på deres youtubekanalen.

Trening og smerte

Det er ikke farlig å trene selv om man får vondt, så lenge smertenivået oppleves som akseptabelt. En grei tommelfingerregel er at dersom smertene øker etter trening, bør nivået være tilbake til utgangspunktet innen tjuefire timer. Dersom du fortsatt har mer vondt tjuefire timer etter treningsøkten enn du hadde før økten, kan det være fordi du tok for hardt i. Vær også oppmerksom på hevelse i leddet eller gradvis økende smerte over tid som kan være tegn på at man har hatt for høy intensitet/belastning, og at treningsprogrammet og øvelsene bør justeres.

Spondyloartritt og utmattelse

Trening kan redusere utmattelse hos de med spondyloatritt. Tidligere har man trodd at trening kunne øke opplevelsen av utmattelse hos denne pasientgruppen, men i en pilotstudie vi på NKRR gjorde viste det seg at de som deltok i studien og gjennomførte treningsprogrammet faktisk fikk betydelig redusert grad av utmattelse.

Les studien her.

Trening når man har håndartrose

Mange med håndartrose lurer på om det er noe de kan gjøre selv for å bli bedre i hendene. Svaret på det er ja, har du håndartrose kan det være lurt å trene hendene. Dersom man har håndartrose og gjør håndøvelser, får man bedre håndkraft, det reduserer smerter i hendene og det gjør det lettere å utføre daglige gjøremål. Om du lurer på hvordan du bør trene kan du ta en titt på  filmen NKRR har laget, som viser et treningsprogram for hendene som du kan følge.

Les studien her.

Hofteartrose og trening

Hvor mye og hvor hardt skal man trene dersom man har hofteartrose? Personer med hofteartrose kan følge treningsanbefalinger som gjelder for friske personer, men anbefales å søke kvalifisert hjelp til å få et individuelt tilpasset treningsprogram. Man kan velge mellom å trene kondisjonstrening eller styrketrening. Begge deler er gunstig ved artrose. For kondisjonstrening anbefales enten 5 ganger uken med moderat intensitet i 30-60 minutter, eller 3 ganger i uken med høy intensitet i 20-60 minutter, eller en kombinasjon av disse. For styrketrening anbefales 2-3 styrkeøkter i uken. Det er viktig at intensiteten/belastningen er tilstrekkelig høy og at den gradvis økes. Har man hofteartrose og gjennomfører denne treningen, kan man få mindre smerter og bedre funksjon.

Les studien her.

NIC_2966

Inflammatorisk revmatisk sykdom

For personer med inflammatorisk revmatisk sykdom, som leddgikt og spondyloartritt, kan kondisjon- og styrketrening redusere sykdomsaktiviteten, både i form av symptomer som smerte, stivhet, utmattelse og betennelse.

Les studien her.

Tilpass treningen din

Alle med revmatisk sykdom har forskjellig utgangspunkt, og det er derfor viktig at man tilpasser treningen til sin situasjon og form. Det gjelder både intensitet, varighet og mengde trening. Dersom du har en revmatisk sykdom og ønsker å trene, så kan det være lurt å kontakte en fysioterapeut som kan hjelpe deg med et individuelt tilpasset treningsprogram. Trening på riktig nivå kan bedre fysisk funksjon, fysisk form, smerter og utmattelse. Det også kan bidra til å kontrollere sykdomsaktiviteten, i tillegg til at det beskytter mot andre tilleggssykdommer.

%d bloggere liker dette: