Mer forskning på bedre behandling av hofte- og kneartrose

Mer enn 300 000 nordmenn lever med diagnosen hofte- og kneartrose. Forskning har vist at det er et gap mellom kunnskap og praksis når det gjelder behandlingen som tilbys pasientene. Det vil forskerne Tuva Moseng og Nina Østerås ved NKRR gjøre noe med. 

Moseng og Østerås, i samarbeid med Norsk Revmatikerforbund, har nå mottatt midler fra Stiftelsen Dam for å gjennomføre prosjektet, «ForBedre Artrosebehandling». Det betyr at de skal jobbe mot at flere personer med hofte- eller kneartrose skal få den behandling de trenger, i tråd med behandlingsanbefalingene. Anbefalt grunnbehandlingen ved artroseplager er pasientinformasjon, trening og vektreduksjon ved overvekt.

– Vi gleder oss til å ta fatt på dette viktige prosjektet som kan få stor betydning for en økende pasientgruppe. For å oppnå bedre behandling skal vi samarbeide tett med Norsk Revmatikerforbund og en rekke fysioterapeuter ute i kommunene. Målet med prosjektet er å øke kvaliteten på behandlingen som tilbys, øke kjennskapen til behandlingsanbefalingene blant personer med hofte- og kneartrose, øke antallet fysioterapeuter som tilbyr artrosekurs og trening i sin praksis og øke antallet fastleger som har fått tilgang til en oppsummering av behandlingsanbefalingene, sier en ivrig Tuva Moseng.

Riktig behandling for artrose kan gi økt mestring, bedre helse og livskvalitet for personer med hofte- og kneartrose. Dette kan videre forebygge unødvendig kirurgi og bidra til samfunnsøkonomiske besparelser ved å forebygge sykefravær og tidlig avgang fra arbeidslivet.

Prosjektet er en videreføring av de positive resultatene fra SAMBA-prosjektet, og har oppstart til høsten. Prosjektet vil pågå i to år. 

Tips hvis du har hofte- og/eller kneartrose:

  • Lær om sykdommen og om hvordan du kan mestre den
  • Vær fysisk aktiv og tren styrke eller kondisjon så du blir andpusten og svett
  • Prøv å holde en sunn kroppsvekt
  • Husk at artrose er en «gjør det selv sykdom» og at du vil få mye igjen for å investere i egen helse
%d bloggere liker dette: